GR 5 Diest – Zonhoven (augustus 2014)

Diest – Vallei van de Zwarte beek

DSCF6119 DSCF6121

We wandelen een woonwijk uit en beginnen aan de onverharde paden. Het gaat bergaf en we zitten al vlug in het natuurreservaat van de Zwarte beek. Het regent een beetje maar echt nat worden we niet. We wandelen door een bos over zachte zandpaden en dalen af naar de vallei van de Zwarte beek. Door de lage bewolking valt de avond vlug en zoeken we ons een goede plek om te overnachten. We vinden na een beetje zoeken een ideaal plekje: een pad ligt vol met verhakseld hout van struiken en kleine boompjes waardoor het een dempend effect geeft onder de voeten. Het pad loopt naar een weiland en echt verkeer verwachten we er niet op. Het pad loopt tussen de bomen waardoor het gemakkelijk is om onze tarp op te zetten. En het ligt echt zacht! Wim installeert zijn bivakzak en Pieter kijkt de kat uit de boom. Het is zijn eerste keer onder een tarp en weet niet goed hoe hij zich moet installeren. Na 10min. staat alles mooi klaar voor als de hemelpoorten open zouden gaan. Maar dat gebeurt niet waardoor we toch nog beginnen aan een gezellig kampvuurtje. De bijl vliegt vlijtig door het gesprokkelde hout en al vlug brandt er een vuurtje. We hebben zicht op een door mist bevangen weiland vanop ons plekje aan de rand van het bos. Ik heb spek meegebracht en dat smaakt, ook al is het de 5de maaltijd van de dag voor beide heren (remember de frietjes).

DSCF6122 DSCF6131


Vallei van de Zwarte beek – De Kluis in Zolder

De weergoden zijn ons gunstig en ’s ochtends is er enkel wat dauw. Na het opruimen wordt er al goed onnozel gedaan. We gaan op pad en lopen via een woonwijk naar Grote Dorst, een bos in Meldert. Na wat bospaden komen we via een rustige weg in Goeslaar. Pieter heeft het nog moeilijk met de GR-tekens maar dat ligt aan hem besluiten we na wat verduidelijkende woordjes. Opnieuw gaat het over een bospad en een rustige verharde weg naar de Duizendjarige eik. We picknicken terwijl de zon rustig zijn ding doet. We nemen een kijkje op de uitkijktoren. Ideale bivakplek dachten we… maar neen, niet echt. Er ligt wat vuil en bij regen wordt het een smodderboeltje in de toren.

DSCF6151 DSCF6152 DSCF6159 DSCF6161 DSCF6164 DSCF6167 DSCF6172 DSCF6176

Na het eten vervolgen we de GR en lopen we via een holle weg Lummen binnen. Er is vanalles te doen op het dorpsplein wat Wim en Pieter weer benutten als een excuus voor een terrasje. Na een pauze gaat het tussen de velden verder. De GR doet moeite om rustige paden te vinden. Dat lukt maar nu hebben we toch enkele kilometers asfalt in de benen. En net nu gaan de hemelsluizen open. We zijn nat. En niet een klein beetje. Pieter heeft ondertussen ook last gekregen van zijn knie waardoor ik af en toe zijn rugzak draag. Het gaat vlot door de regen. Als we de brug over het Albertkanaal over zijn, stopt het met regenen. We slaan een praatje met andere wandelaars (Limburgers zijn vriendelijke mensen he 🙂 ) en de GR slingert langs de Laambeek door Viversel. We komen in de buurt van het Circuit van Zolder en stijgen via een heuvel om dan even verloren te lopen en in Bovy te belanden. Door de regen hebben we wel een pannenkoek verdiend en die wordt gevolgd door een fris biertje. Het is bijna een culinaire trip aan het worden, grappen we.

DSCF6189 DSCF6190 DSCF6195DSCF6197 DSCF6199 DSCF6203 DSCF6205

We lopen terug naar de GR en pikken deze op aan de vijvers van Terlamen. We stijgen naar de Kluis waar we een mooi uitzicht krijgen op het Kasteel van Terlamen. We zoeken ons een bivakplekje nu het even droog is. En maar goed want niet veel later krijgen we weer een serieuze storm over ons. Onder de tarp zitten we de bui uit. Om het wat warmer te krijgen maken we een vuurtje in het zand van het brede pad, we willen niet dat heide lijdt onder ons bezoek. Het is gezellig en de rest van de avond blijft het droog. We staren naar de sterren en diverse satellieten. Ook het ISS kunnen we enkele keren zien. Als de vaak ons roept (en de drank uit de rugzakken geminderd is) kruipen we onder de tarp.

DSCF6227 DSCF6229 DSCF6233 DSCF6250DSCF6260

De Kluis – Zonhoven NMBS-station

’s Ochtend ontbijten we op een bankje terwijl de vroege wandelaars onze bivakplek passeren. Het opruimen gaat ook vandaag vlot en we zijn al snel op weg naar Vogelzang bos. Het is een uitgestrekt bos waarbij we een beekje oversteken om zo vlot naar de Platwijers door te kunnen steken. Het is het weekend van Pukkelpop en vele festivalgangers zijn door de storm (met de dodelijke storm in het achterhoofd) uitgeweken naar de Camping van het Heidestrand. We steken de drukke baan over en bevinden ons al vlug tussen de visvijvers. De ene reiger na de andere kunnen we spotten. Een tijdje later wandelen we de Boomsteeg door en komen we aan het station van Zonhoven. Het was een mooie tocht maar hier scheiden de wegen: Wim en Pieter de trein op en ik wandel nog even (door de regen) naar mijn ouders die in Zonhoven wonen.

DSCF6269 DSCF6276 DSCF6280 DSCF6284


Wat praktische info

Kaarteninfo: We volgende het GR-boekje van de GR5 Noordzee – Middellandse Zee (deel Vlaanderen)

Openbaar vervoer op de route: NMBS-station Diest, bushaltes in Lummen centrum, NMBS-station Zonhoven

Bevoorrading: op diverse plekken kan je bevoorraden (bv. Diest centrum, Lummen centrum). Er zijn ook diverse horecazaakjes onderweg (restaurantjes en cafés in Lummen centrum, restaurantjes rond en in het domein Bovy in Zolder, diverse zaken op de Halveweg in Zonhoven).

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: