Heide – Gemeentebos (4km)

Pieter pikt me op voor het huis van de sport in Antwerpen Berchem waar ik net geproefd heb van een workshop van Hiking Advisor. We rijden met ons twee naar Heide in de Antwerpse Kempen. Als we, na een korte tussenstop met de jeep in een gracht, de wagen parkeren aan het Kerkje van Heide vlakbij Heide station is de zon al achter de horizon verdwenen. We zetten de koplampjes op ons hoofd en weg zijn we. Pieter stippelde de route uit dus deze keer is het aan mij om te volgen. We trekken door de Withoefse Heide en steken aan het natuurbelevingscentrum De Vroente de grote weg over. Vanaf nu is het alleen nog natuur en onverharde paden. We lopen het natuurgebied in en slaan af om de gele (bos) route te volgen. We passeren enkele kleine vijvertjes en na een klein halfuurtje beginnen we rustig aan onze zoektocht naar een bivakplek. Er zijn weinig wolken en als we aan de rand van een bosje omhoog kijken zien we een roze schijn van de lichtvervuiling van Antwerpen. Enkele minuten later vinden we een paar bomen waartussen we de tarp mooi kunnen opzetten. Het is een beetje zoeken maar onze bivakplek ligt er mooi bij. Pieter kookt wat water voor onze vriesdroogmaaltijd (met dank aan Peter van Verreweg.be). De bourbon en real Texan whiskey smaken ook nog goed bij al dat eten.

DSCF0137 DSCF0140

Gemeentebos – Heide (22km)

Als we wakker worden is het aangenaam qua temperatuur. We ontbijten vanin de slaapzakken en ik ben heel tevreden met mijn nieuwe aanwinst. De nieuwe synthetische slaapzak was aangenaam warm bij een temperatuur van om en bij de 3à4 °C. En totaal geen condens op de slaapzak. Ideale aankoop dus.

DSCF0152 DSCF0160 DSCF0177

We pakken onze rugzakken en zijn op weg rond 8u. We zijn nog alleen op de heide en als we langs de Putse Moer, een vijvergebiedje, passeren zien we de dauw nog overal optrekken. We gaan door de Hazenduinen en merken al vlug dat het landschap zeer gevarieerd is.

DSCF0178 DSCF0185 DSCF0186 DSCF0201 DSCF0208 DSCF0213 DSCF0228

We wandelen via de Paalberg tot tegen de Nederlandse grens om dan terug te buigen richting Zwarte Heuvel. Het is mooi wandelen en na een stukje bos zien we een hertje lopen aan de Steertse Heide. Zo vlug als het ons ziet, zo snel is het weer weg. Wij gaan nu wat weidelandschap in en pauzeren een eerste keer aan de Steertse Duinen. Opnieuw zien we een hertje maar deze keer is het niet alleen. Een viertal van de lenige diertjes trekt door een weiland en heeft ons niet gezien. We krijgen een mooi zicht op de dieren en pas als ze aan de bosrand komen zien ze ons.

DSCF0242 DSCF0247

Het was een mooie pauze en we gaan weer op weg. Na wat leuke paadjes door een vrij open bos komen we aan de Nolse Duinen waar we een stukje GR volgen. Het Stappersven ligt er prachtig bij aan onze rechterkant. Het pad verdwijnt nu weer in het bos en na een breed pad door de Boterbergen steken we en stukje door het bos om zo terug op de Verbindingsstraat te komen. We volgen de GR door de Vossebergen, een mooi stukje met veel zandduinen en een breed zicht over de omgeving. In de verte zien we de uitkijktoren, onze bestemming voor vanmiddag.

DSCF0257 DSCF0258 DSCF0265 DSCF0274

Als we aan de toren komen is het ongeveer iets na 12u. We hebben een leuke babbel met een Antwerpenaar met Limburgse roots terwijl we van onze lunch smullen. Als we terug vertrekken is de route simpel, een keertje afslaan en dan maar rechtdoor. Het gaat allemaal vlot en dus zijn we aan de wagen rond 13u40. Een mooie trip dankzij Pieter.

DSCF0277 DSCF0282 DSCF0283 DSCF0289

Praktische info:

Kaart:NGI Topografische kaart met wandelroutes Essen – Kalmthout schaal 1:25000

Routes kan je zelf kiezen, er zijn veel lokale wandelingen die mooi aangegeven zijn met kleurrijke plaatjes op paaltjes.

Heide is goed bereikbaar met de wagen en de trein. Vanuit Antwerpen Centraal ben je er op 25 minuten met de trein. Parkeren kan je aan de kerk of aan het station.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s