Bivak/camping Hoenderloo

Op vrijdagavond spreken we af in Hoenderloo. Benji, Frederik, Pieter, Cynthia, Louis (2,3 jaar oud) en ikzelf ontmoeten elkaar op de parking aan de rand van het Nationaal Park. Het is mooi weer en zeer warm. Het is zweten als we de tenten opzetten op de camping die veel weg heeft van een bivakplek. Het is een spontaan gebeuren want je zet je tentje waar je wilt. Louis ontdekt al snel de speeltuin en de bolderkarren (gratis te gebruiken op de camping). We eten nog wat op een van de bankjes en als  het 23u is proberen we toch te gaan slapen. Louis vindt het nodig om ons wakker te houden tot ook hij toegeeft aan slaap vaak. Morgen staat er een tenslotte een mooie tocht op het programma.


Zwarte Veld – Deelense Veld – Kemperberg – Oud Reemsterzand – Pampels Zand (23km)

’s Ochtends is het Louis die ons wekt. Het is ongeveer 7u30 en het is volgens hem tijd om op te staan. We komen rustig op gang en na het ontbijt gaan we op weg.

DSCF0922

We volgende de geelrode markeringen en lopen een stukje door een dicht naaldbos. Dit gaat al snel over in een weidelandschap en vervolgens een gevarieerder naaldbos. Als enige spot ik een ree die een hondertal meter voor ons de weg oversteekt. Als je een beetje uitkijkt zie je honderden wildpaadjes tussen de struiken en lage begroeiing.

DSCF0929 DSCF0936 DSCF0940 DSCF0943 DSCF0949

Louis zit nog geduldig in de rugzak. Als we het weidse Deelense Veld doorkruisen (ongeveer 3,5km lang en gras zover je kan zien) is het zover: Monsieur wil zelf stappen. Ter hoogte van het Deelense was, een klein ven, helpen we hem uit de kinderdrager en gaat hij te voet verder. Het begint te druppen en Benji heeft als eerste zijn regenjas aan. Na 20min. strappen, strompelen en struikelen bereikt ook Louis de pauzeplek. Benji probeert in een boom te kruipen terwijl de rest zijn regenjas zoekt want het is nu toch al wat harder aan het regenen. Ik zie nog enkele dieren wegvluchten achter een heuveltje.

DSCF0955 DSCF0958 DSCF0963 DSCF0968 DSCF0972 DSCF0973

Na een tussendoortje trekken we weer wat verder. Louis protesteert om in de kinderdrager te gaan zitten. Als we op weg zijn is het protest vrij vlug voorbij. We doorkruisen ondertussen Braamsveldje, Eikehoutbergen, Zinkgat en ter hoogte van Zwarte bergen eten we onze lunch. Het drupt nog steeds maar het deert ons niet. Louis speelt terwijl Pieter en Benji elkaar het ene verwijt na het andere maken, al lachend.

DSCF0975 DSCF0980 DSCF0987 DSCF0989 DSCF0997 DSCF1005 DSCF1016 DSCF1033

Het gevarieerde landschap maakt nu plaats voor een dicht berkenbos en vervolgens een gemengd loofbos. De zon is weer van de partij en het wordt warm, zeer warm. We naderen Kempenberg en steken door via Everwijnserf, een grote hoeve. Via Reeënbosjes gaan we via een breed karrenspoor naar Aaldrinksveld waar we ons voor een korte siësta van 30min. neervlijen in het gras. Louis beleeft zijn eigen versie van Game of Trones (zie foto), met de volle macht op zijn troon eist ook hij een wafeltje op van Pieter.

DSCF1037 DSCF1049 DSCF1055 DSCF1058 DSCF1061 DSCF1071 DSCF1123

Na de korte platte rust voelen we de hitte op de zandgrond tussen de heide. We laten Oud-Reemsterveld achter ons en na een klein bosje komen we in een veld van graan, een groene oase na al die doffe kleuren van de heide. Als we Oud-Reemsterzand doorkruisen, net een steppelandschap, zien we in de verte heel wat dieren grazen. Het blijkt een kudde Moeflons. Door het uitgestrekte landschap, de hitte en de speciale dieren lijkt het wel alsof we ons in Afrika bevinden. Louis is niet onder de indruk en doet een tukje.

DSCF1127 DSCF1136 DSCF1138 DSCF1140 DSCF1146 DSCF1162 DSCF1167 DSCF1169

We passeren de Pollen, een uitgestrekt stukje zandduinen, en nemen opnieuw pauze. Het doorploeteren van het mulle zand vreet energie. Zeker Cynthia en ik hebben nood aan wat water en een tussendoortje. Louis speelt weer met de mannen. De vraag is wie zich het meest amuseert. Na Pampels zand begint iedereen tekenen van vermoeidheid te vertonen.

DSCF1170 DSCF1177 DSCF1184 DSCF1190 DSCF1196

We gaan over, na een hele dag onverharde paden genomen te hebben, op een stukje fietspad zodat we de laatste kilometers iets sneller vorderen. Als we aankomen zijn we 9u weggeweest, waarvan 7 stapuren. Geen klein bier door het vele mulle zand dat je onderweg tegenkomt. Eens op de camping genieten we van wat eten en een verkwikkende douche in de perfect verzorgde wasvoorzieningen. Als ik uit de douche kom brandt de haard langs de wasfaciliteiten op volle toeren. Louis installeert zich bij Benji, Frederik en Pieter om zijn melkje te drinken. Een half uurtje later gaan we met zijn allen slapen want iedereen heeft behoefte aan een goede nachtrust.

DSCF1199


Siberië – Jachthuis St. Hubertus – Otterlose Zand – Nieuwe Plijmen – Koperen Kop – Zwarte Berg (10km + 5km)

We kunnen uitslapen. Louis verkeert nog in de zevende hemel terwijl Cynthia en ik ons rustig strekken en al wat opruimen in de tent.

DSCF1213 DSCF1219 DSCF1220 DSCF1224

We ontbijten, breken de tenten op en leggen alles in de wagens. We gaan op weg door Siberië, een gebied dat vooral uit bos bestaat. We komen langs het St. Hubertus Jachthuis, een vrij lelijk gebouw, en vervolgen onze weg langs de aangelegde vijver. We volgen een paardenspoor via de Sickesze Dennen en lunchen onder enkele dennen ter hoogte van de Wetbos. Pieter blijkt weer de Holle Bolle Gijs van de bende maar krijgt hulp van Frederik om de restjes op te eten.

DSCF1226 DSCF1231 DSCF1233 DSCF1235 DSCF1239 DSCF1241 DSCF1244 DSCF1255 DSCF1261 DSCF1264 DSCF1270 DSCF1281 DSCF1289 DSCF1300 DSCF1310

Benji kampt met stijfheid in de benen en komt maar moelijk op gang na de pauze. Het mulle zand maakt het niet gemakkelijk en ook Louis vindt het zwaar. Protest om gedragen te worden, protest in de rugzak, protest al wandelend… protest alom. Na Otterlo slaapt hij even in maar als we via Nieuwe Plijmen het Kröller Mûller Museum naderen is hij weer wakker.

DSCF1322 DSCF1323

Omdat we nu wat verharde weg verwachten nemen we elk een fiets (er zijn gratis fietsen beschikbaar op verschillende plaatsen in het park) en rijden naar De Koperen Kop, een speeltuin, bezoekerscentrum en cafetaria. We genieten van een drankje of ijsje en Louis leeft zich uit in de speeltuin.

DSCF1336

Omdat iedereen instemmend knikt om de rest van de tocht met de fiets af te leggen is het snel beslist. We rijden na de pauze verder door mooie bossen. We zien een roofvogel rondcirkelen en zijn na een kleine twintig minuten alweer aan onze vertrekplaats van vanochtend. Na het afscheid  van de mannen neemt Cynthia het stuur zodat Louis en ik  onderweg kunnen pitten. Het was een prachtig weekend met een enorm gevarieerd.landschap en vele toffe ervaringen.


Praktische info:

De Hoge Veluwe is een uitgestrekt gebied waarvan een deel als Nationaal Park erkend is. Het park bestaat uit diverse landschappen en is zeer gevarieerd. Voor een heftige tweedaagse trekking moet je goed plannen maar 40km aan wandelpaden is vlug gevonden.

Voor de toegang tot dit park moet je betalen. Het is ten strengste verboden om te bivakkeren in het park, vandaar de camping aan de rand. In het park kan je naar hartelust fietsen en wandelen, alsook paardrijden. Je kan er gratis fietsen gebruiken die je op verschillende plekken ook gemakkelijk kan achterlaten. Dat maakt de combinatie wandelen en fietsen mogelijk op eenzelfde dag zonder zorgen. Er is vanalles te zien, van bossen tot zandduinen, een jachthuis en een museum. Je kan er ook een speeltuin vinden.

Bereikbaarbheid: De Hoge Veluwe is vlot bereikbaar: ongveer 2u met de wagen vanuit Antwerpen of Hasselt. Er zijn ook enkele treinstations in de buurt (vlakbij Apeldoorn).

Kaartenmateriaal: Een stafkaartje kan je ter plekke kopen voor €2,5. De stafkaart van de Veluwe van ANWB op 1:25000 beslaat het hele gebied, met uitzondering van het nationaal park.

Internet: Meer concrete info over locatie en prijzen: www.hogeveluwe.nl

6 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s