Arenberg park – Doode Bemde – Meerdaalwoud (15km)

Wim en ik spreken af aan het Kasteel van Arenberg, een ideale plek vol nostalgie naar de studententijd. We lopen even langs de Dijle en pikken al vlug de streek-GR Dijleland op met zijn geel-rode signalisatie. Ik heb aan de hand van het knooppuntennetwerk een route uitgestippeld en deze blijkt achteraf ongeveer overeen te komen met een heel stuk streek-GR Dijleland. We hebben elkaar al even niet meer gezien/gehoord dus we zijn al snel aan’t bijbabbelen. Het pad wordt smaller en open landschap met zicht op de oudere KULeuven gebouwen wisselen we in voor een drassig maar sterk bebost landschap waarin blijkbaar een serieus grote herenhoeve staat. Wim maakt de opmerking – natuurlijk Wim – dat hij de dochter des huizes wel eens het hof wil maken.

Niet veel later passeren we door een tunneltje onder de autosnelweg. We volgen na de tunnel het pad naar rechts en lopen zo door een weidelandschap waarin heel wat ganzen rusten. We kunnen vrij ver kijken met op de achtergrond de tonen van voorbijrazende auto’s, afgewisseld met een uitleg voor dummies over spoelen, transformatoren, enz. Zoals steeds is het leerrijk om met Wim op pad te gaan.

Het middaguur nadert en na een kort stukje woonwijk (max. 400m) bereiken we een vogelkijkhut. Omdat we er droog en uit de wind zitten wordt het onze picknickplek. We zitten nu aan de Langrode vijver in het natuurgebied de Doode Bemde. Worst, kaas, olijven, toerbrood en een suikerwafel versterken onze innerlijke mens terwijl we genieten van wat watervogels en de rust.

Na het verlaten van de hut gaat de route over een wat drassiger pad. Een understatement want de modderpoelen waaruit het pad bestaat zijn vaak dieper dan eerst ingeschat. Wim loopt voorop dus ik kan vaak nog mijn keuze voor de linker- of rechterzijde van het pad bijstellen. We lopen nu weer langs de Dijle en voor we het al te goed beseffen zijn we in Sint-Joris-Weert.

Tot nu toe was er slechts motregen en als we bijna aan het station zijn beslissen we om de regenbui die overtrekt toch even uit te zitten op café in de Rapte bij Nancy. 2 Chimay’s en 2 Karmelieten later zijn we helemaal opgedroogd en klaar voor nog een uurtje bospaden. Als we rechtstaan om te vertrekken knoopt het koppel naast ons een gesprek aan over waar we gaan slapen. We vertellen over de bivakzones van ANB in het Meerdaalwoud en de ene vraag volgt na de andere. Na tien minuten zijn we toch terug op pad. We zitten al snel op een modderwegje (nu de GR 512) dat ons naar hoger gelegen terrein brengt. We lopen nu voornamelijk over karrenbrede paden door een toch al wat ouder bos.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

We komen zo aan de bezoekersparking van de Weertse dreef voor het Meerdaalwoud, de speelweide en de BBQ-zone. We slaan rechtsaf en lopen regelmatig door grote dreven om zo aan de bivakzone het Spoor , op 100m van de GR, aan te komen. Het regent weer wat meer en we zetten snel het tentje op. Veel keuze hebben we niet want de zone is niet zo groot en het merendeel is ongelijk. Als de tent opstaat beginnen we meteen aan het kampvuur. Gelukkig ligt er aan het ecologisch toilet ook wat droog brandhout. Door onze jarenlange ervaring – ahum – en wat hulp van een brede plank kunnen we een goed kampvuur aankrijgen en -houden. Belangrijk want Wim heeft spareribs mee en die kan je niet zo smakelijk klaarmaken in een kookvuurtje. Na 15 minuten kampvuur trekken we al wat kolen naar de rand en begint het vlees al te garen op onze geïmproviseerde BBQ. De wolken trekken voorbij en van de regen hebben we geen last meer. De lokale kat zorgt er daarentegen voor dat we het vlees op de BBQ-rooster geen minuut uit het oog mogen verliezen. Na een gezellige avond aan het kampvuur kruipen we de tent in en plots horen we wat. De regen is weer van de partij. Wat een ideale timing. We zijn toch gelukzakken.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Bivakzone het Spoor – Mollendaalbos – Vaalbeek – Arenberg kasteel (17km)

Het regent tot de ochtend. We ontbijten in de tent en als we opruimen en de tent uit willen blijkt de regen weer het hazenpad genomen te hebben. We ruimen alles vlot op en na het pakken van de rugzakken beslissen we het eerste stuk de GR 512 te volgen. Ook vandaag kunnen we rekenen op drassige paden en een uitschuiver kunnen we gelukkig vermijden. Al scheelt het vaak niet veel. De ene keer is Wim chinese vrijwilliger om een padkeuze te testen, de andere keer ik. De route leidt ons over de Leuvensesteenweg/Naamsesteenweg en het valt op hoe glooiend dit landschap eigenlijk is. Na een heel stuk zien we de eerste wandelaars van de dag. Er blijkt een georganiseerde wandeling door te komen op een stuk van onze route. We lopen van de ene dreef naar de andere. De ene naam is al gepaster dan de andere (bv. de Godendreef).

We buigen in het Mollendaalbos af naar links en verlaten de GR512 om zo via de lokale knooppunten richting Vaalbeek te lopen. We pauzeren even voor een klein tussendoortje en wat thee als we nu echt wel grotere groepen wandelaars op onze route vinden. Na het militair domein te passeren komen we via een mooie holle weg in Vaalbeek. De omgeving wordt bekender en voor we het weten zitten we in het mooie Heverleebos.

Na het doorkruisen van een villawijk staan we weer aan ons vertrekpunt. Het was een drassige toffe trip. Ideaal om bij te praten met een goede vriend.

 

 

Praktische info:

De route kan je samenstellen via de knooppuntenroutes van www.wandelknooppunt.be of via een overzichtkaart van het gebied. De GR Topogidsen zijn handig als je nog de nodige randinformatie over de gebieden wenst.

 

 

 

One comment

  1. Zoals altijd een goed verslag, om zelf zin te krijgen. Maar ja , ieder op zijn beurt zeker.
    Je hebt er wel van genoten zo te zien.
    Ziet er inderdaad drassig uit, maar dat was wel wat te verwachten met al de regen van de laatste dagen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s