Sint-Pieters-Voeren – De kersengaard (16,5km)

Een tijdje terug lanceerden we vanuit Hiking Advisor een nieuwsbericht voor een beginnersweekend. Er liepen heel wat inschrijvingen binnen en na een screening & loting hadden we dus een groepje van 10 deelnemers om op 19 maart deel te nemen aan het weekend. Met ons groepje: Annelies, Bianca, Daria, Elke, Tanya, Dennis, Johan, Ides, Marc en Wouter spreken we af in Sint-Pieters-Voeren om 10u. Na wat omzwervingen vindt uiteindelijk iedereen de plek van vertrek en kunnen we starten aan een leuk weekend. Bij de start wordt na een korte kennismaking tussen de deelnemers wat uitleg gegeven over het aangespen van de rugzak.

We starten langs de landcommanderij van Sint-Pieters-Voeren en lopen richting Alsbos via het knooppuntennetwerk. Om boven te geraken is het stevig stappen en dus krijgt het merendeel van de groep het lekker warm. Na een korte stop om wat kledij uit te spelen trekken we door het bos en vervolgen we onze route tot aan de rand van Sint-Martens-Voeren. Ondertussen zijn de tongen al wat losser en wordt er volop gebabbeld: “wat is jouw ervaring, ah ben jij daar al geweest – hoe was dat…”. We stappen nu naar het Bois de Groenendael waar we onze middagpauze houden. De eerste blaren zijn een feit en dus nemen we de tijd om even tot rust te komen en de opties te overlopen wat je kan doen met je blaren.

P1070078P1070079P1070080P1070082

Na de pauze lopen we door een tunneltje onder het treinspoor bij het Lynotkruis. Kruisjes en kapelletjes zullen we nog op veel plekken vinden in de Voerstreek. Het weer is aan onze kant (droog en fris) waardoor het tempo vrij hoog ligt voor een beginnershiking. We stappen vlot door naar de Steenboskapel en zien even verder de Witte Kapel al staan. Zo gaat het verder naar het Dalhemerkruis. We bevinden ons ondertussen in open landschap en het is al wat frisser waardoor we weer een kleine inspanning nodig hebben om ons warm te houden. We steken door een veld naar een laagstamboomgaard en trekken zo recht op recht naar de Beekberg. Aan een volgend kapelletje pauzeren we voor een kleine snack en overlopen we de gelopen en te lopen route. Er worden wat vragen gesteld over materiaal: “wat met een bivakzak, hoe gaat dat met een tarp enz.“. Ondertussen vergeet ik wat uitleg te geven over het binden van wandelschoenen maar even later is Annelies zo attent om me de vraag te stellen.

P1070086P1070088P1070090P1070091P1070092P1070095

We lopen nu door ’s Gravenvoeren en niet veel later volgt een holleweg die ons naar Kruisgraaf leidt. We stoppen even om de keuze voor een eventuele bivakplek te bespreken. Wij slapen vanavond op de boerderijcamping De Kersengaard maar het loont de moeite om toch af en toe mooie plekjes te screenen op bivakwaardigheid.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Het is nu niet ver meer en we zien de typische grenspalen die de grens België-Nederland aangeven. We slaan nog een laatste keer een pad in dat omzoomd is met een stevige haag en trekken het erf van de Kersengaard op.

P1070097P1070100P1070101P1070104P1070105P1070106

Na een leuke ontmoeting met de boerderin en haar kleinzoon kunnen we ons installeren op het pas gemaaide grasveld. In de boomgaard natuurlijk! Marc mag met 3 vrouwen in de tent slapen. Spijtig genoeg voor hem wordt hij verbannen naar de voortent. Maar hij krijgt er wel een zee van ruimte voor in de plaats. Ides, Tanya, Daria en ikzelf installeren onze één of anderhalve persoonstentjes.  Wouter en Dennis installeren zicht het dichtst bij de koeienstal. Het blijft onduidelijk of daar een reden voor is. Omdat we nogal vroeg aankomen, het tempo zat er goed in, krijgen we een rondleiding op het melkveebedrijf. We vragen ook of we een kampvuurtje mogen maken. Al snel wordt er een kruiwagen met hout klaargezet en kunnen we genieten van de warmte van het vuur.

P1070108P1070109P1070112P1070117

De avond vordert en we eten bij het vuur de meegebrachte maaltijden. De gespreksonderwerpen wisselen snel. Van het ene straffe verhaal naar trekkersvoeding, van reisbestemmingen naar tochtvoorbereidingen enz. Tegen 21u kruipen de eersten onder de wol. Tegen 21u30 ligt iedereen in een tentje. Everybody is still alive, yeah!


 

De Kersengaard – Sint-Pieters-Voeren (15,3km)

’s Ochtends is het vrij duidelijk dat niet iedereen even goed geslapen heeft. Sommigen hebben wat kou geleden maar de meesten hebben er geen erg in. Er is een recreatieruimte en die heeft vannacht twee van onze deelnemers gehuisvest omdat ze het te koud hadden. De ene omdat hij zijn matje – omwille van het gewicht – in de auto gelaten heeft, de ander omdat de slaapzak een comforttemperatuur heeft van 10°C. Beiden een serieuze gok voor een hiking in maart. We trekken er na het ontbijt en een korte demo rugzaktasten op uit richting Mheer. We passeren het grote kasteel dat centraal in het dorp ligt en wandelen even later door een stiltegebied… We wandelen vervolgens langs de grens met België en de mensen met blaren aan de voeten babbelen rustig mee. Zo erg is het dus nog niet met de pijn aan de voetjes. Voor mij gemakkelijk gezegd natuurlijk. We dalen af naar de Molenhoeve en stijgen dan direct terug naar onze eerste echte rustpauze. We eten een klein tussendoortje en Marc loopt nog een oude bekende tegen het lijf.

P1070127P1070130P1070133P1070134P1070139P1070144P1070146P1070150P1070155P1070169

We vervolgen onze route en lopen door het natuurreservaat Altenbroek, beheerd door Natuurpunt. Ik spot opnieuw enkele buizerds op onze route. We zien er een heleboel op deze twee dagen. We lopen opnieuw op de Nederlands-Belgische grens en komen zo in Ulvend waar er een café zorgt voor de nodige verleiding. We beheersen ons en trekken nog wat verder naar een plekje dat Op-de-Eiken heet. Daar eten we onze lunch. Er wordt gekookt, bokes worden gesmeerd, vriesdroogmaaltijdjes worden dooreen geschud. Het smaakt, zeker voor zij die een beperkte nachtrust moeten verwerken met een hongerige maag. Na de lunch gaat het vlot verder op zoek naar een cafétje. De eerste voorziene pitstop blijkt gesloten/failliet dus vervolgen we onze route richting Veurs. We steken ongemerkt de spoorwegtunnel aan het Veursbos over en zijn snel om ons te installeren op het terrasje. De zon breekt namelijk door de wolken en het is fijn vertoeven met een lokaal Rick’s biertje of warme choco.

P1070171P1070176P1070178P1070181P1070182P1070184P1070185P1070187P1070189P1070191P1070192

Na de nodige sanitaire stops vertrekken we terug voor de laatste kilometertjes. We stijgen rustig over de Hazendries en dalen af naar de parking in Sint-Pieters-Voeren. We zijn terug aan de wagen en de obligate groepsfoto sluit de trip af.

P1070196P1070197P1070200P1070202P1070206P1070208P1070213

Een stevig staptempo, geen druppel regen, een beetje wind, een frisse nacht en een lokaal biertje zijn de korte samenvatting van deze beginnershiking. Op naar de volgende zou ik zeggen.


 

Praktische info

Wandelkaart Wandelnetwerk Voerstreek 1:20.000 uitgegeven door Toerisme Voerstreek ism het NGI

Boerderijcamping de Kersengaard 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s