Binnenkort staat er een uitdagend weekendje voor de boeg dus ik moet me wat voorbereiden. Zo gezegd, zo gedaan. Alhoewel. Door het gebrek aan tijd om een tocht echt goed voor te bereiden nam ik uit gemak maar een kaart van de Transardennaise mee van mijn favoriete kaartenwinkel. Aangezien Cynthia, Louis en mijn schoonouders nog eens naar de Ardennen trekken komt dat ideaal uit. Cynthia dropt me op vrijdagavond aan een kapelletje op 2min. van het Euro Space Center waar ik de eerste geelwitte streepjes van de Transardennaise spot.


Transinne – Porcheresse (18,6km)

Ik vertrek met goede moed en drijf het tempo na even op te warmen snel op. Het gaat hier naar beneden tot Transinne dus dat valt mee. Na een heel stukje asfaltweg duik ik eindelijk de Ardense bossen in. Het pad slingert omhoog en vervolgens naar beneden. Net voor Lesse draait het pad omhoog naar Redu.

De route leidt mij om langs het ESA station, wel eens tof om al die schoteltjes gezien te hebben. Er valt een kleine bui maar een jas is niet echt nodig. Opnieuw over een asfaltweg kruis is de rivier de Lesse.

Ik loop een heel stuk langs de rivier en passeer dan een weiland met tenten van een Scouts-of Chirogroep. Nu wordt het pad smaller en drassiger. Het stijgen valt me zwaar want ik heb nog niet gegeten en mijn maag knort. In Daverdisse installeer ik mij op een bankje en kook een maaltijd. Het is nog lang genoeg licht om mijn route te vervolgen. De pauze en het eten hebben deugd gedaan. Het loopt het Gros Bois in en op mijn route ontmoet ik, gespreid over een half uur: 3 reeën, een haas en enkele konijnen. Mooie beestjes maar ze zijn wel snel weg als ze je gespot hebben…

Het is ondertussen al net voor tienen dus ik zoek een bivakplekje. Aan één van de vele kruisjes sla ik rechtsaf een weiland met uitzicht op Porcheresse in. Er staat hoog gras maar dat geeft niet, da’s lekker zacht om te slapen :). Mijn tentje zet ik zo op dat ik beide flanken kan zien en vooral ook nog kan genieten van de ondergaande zon. Ik eet nog een beetje pretzels om wat zouten op te doen en kruip vervolgens in de tent.

P1090231P1090232P1090233P1090236P1090237P1090240P1090243P1090249P1090257

Inslapen vlot maar niet maar eens in slaap gaat het behoorlijk. Plots wordt ik gewekt door een hevige regenbui maar ik draai me om en slaap verder.


Porcheresse – Bouillon (38km)

Het is 5u55 als ik wakker wordt. Ik eet wat cruesli en ruim de tent op. Het gras is nat van de regen dus al snel heb ik een natte broek. Ik ben om 6u45 op pad en kruis het centrum van Porcheresse. Over een asfaltweg volg ik het pad omhoog om dan af te slaan op een overbegroeid grassig pad. Mijn schoenen blijken niet langer waterdicht. Op zich valt het nog wel mee maar na ongeveer een 45min. stappen is mijn rechtervoet kletsnat. Door het relatief hoge tempo kan ik al raden wat dat straks gaat geven: blaren. Maar goed, nu eerst op naar Our. Ik passeer enkele prachtige huizen en de Moulin d’Our alvorens het kleine dorpje te doorkruisen.

Langs de rivier L’Our loop ik over een halfverhard pad en gaat het verder langs Beth en vervolgens naar Opont. De route bestaat nu voornamelijk uit asfalt en half verharde paden. Dat voelen mijn natte voeten wel…Net na Les Thermes leidt de route me over de wat op de kaart een Variante is. Ik loop dus onoplettend om en kom wat later terug op de oorspronkelijke route. Enkele bivakweides worden ingenomen door tenten en auto’s van een andere Scouts- of Chirogroep. Het gaat er leuk aan toe, vooral in de tent die op een staketsel gezet is. Mijn voeten lijken wat te drogen door het tempo en de warmte van mijn voeten maar even later is het weer prijs: opnieuw een overbegroeid grasland en vervolgens een pad langs de spoorweg. Of toch iets dat je als geïmproviseerd als een pad zou kunnen beschouwen :).

Aan het Gare de Carlsbourg ga ik onder de sporen door en sla rechts een karrenspoor in door een dichtbegroeid bosje. Het pad brengt me langs Vivier des Plasses. Hierna wijk ik heel even af van de Transardennaise en zijn geetwitte strepen. De GR leidt me namelijk vrij efficiënt over een weg en vervolgens naar de andere kruising met de Transardennaise. Via de beboste flanken van Gon du Sartai en Hé de Mouzaive loop ik naar Bois de Djumai waar ik wat toerbrood eet op een overdekt bankje in het bos. Na de korte pauze loop ik Mogimont binnen waar ik even wat drink want het is ondertussen warm geworden door de zon. Dit dorpje passeerden Cynthia en Louis gisteren waarschijnlijk op weg naar Alle-Sur-Semois. Dat is ook mijn doel voor vanavond maar voorlopig nog eerst even richting Bouillon. Daar ben ik nog niet want eerst moet ik nog via een diverse begroeid bos richting Sensenruth. Hier begin ik last te krijgen van mijn linker knie. Ondertussen ben ik ook vrij zeker van minstens 2 blaren op mijn hielen. Ik daal af en stijg opnieuw via een mooi paadje naar Curfoz.

Het einde van de route wordt nu ingeluid omdat ik van hieruit mijn weg ken. Moeilijk is het ook niet want de tekens blijven aanwezig op de diverse palen, bomen en muurtjes. Ik begin meer een meer te vertragen, uiteindelijk zelfs na Les Différends te strompelen. De wandelstok die ik meenam blijkt stuk waardoor hij voor wat frustratie zorgt net voor een stevige afdaling. Als ik aan de uitkijktoren kom ben ik opgelucht, het is niet ver meer. Maar net nu trekken enkele regenwolken over waardoor ik toch nog mijn jas en regenhoes moet bovenhalen. Grommelend daal ik af. Door mijn overbelaste knie is het opletten dat ik niet uitglijdt.

P1090332P1090333P1090335P1090337

Eens beneden ben ik echt opgelucht en installeer ik mij in afwachting van mijn lift naar Alle op een bankje. Gelukkig stopt de wagen net voor mijn neus want echt veel bewegen zit er niet meer in. Toch wel wat stramme spieren en vooral die overbelaste knie maken het moeilijk om een dansje te placeren na zo’n up-tempo tocht.


Praktische info

Kaartenmateriaal: NGI La Transardennaise: La Roche-en Ardenne/Saint-Hubert/Nassogne/Bouillon

Bewegwijzering: Geelwitte markeringen à la GR maar vaak minder frequent aangebracht dan bij de GR-markeringen (witrode markeringen).

Bevoorrading: je komt eigenlijk geen winkeltjes tegen maar wel enkele restaurantjes in Porcheresse. Palliseul kan je bereiken door enkele km om te lopen. Water heb ik in een dorpje gevraagd.

 

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s