Het is vakantie en wat doe je dan? Zotte plannen maken zoals een tourtje lopen. Dat klinkt nog vrij normaal maar in de winter vormt de sneeuw een extra uitdaging. Ik deed voorbije week een tweetal pogingen om wat te lopen. Hieronder enkele foto’s en een kort tripverslag.

Gruyère – Dent de Broc – Charmey

Afstand: 16,2km

Hoogtemeters: 1260m stijgen / 950m dalen

Ik laat me droppen nabij Gruyères met de woorden “verwacht me maar terug over iets van een vier uur, maar da’s grof geschat”. Met achter me het pittoreske kasteel en dorpje loop ik naar la Sarine, die ik oversteek via een klassieke brug.

Foto0904

De beklimming lukt nog al lopend tot de eerste boerderijen, daarna wordt het al snel versneld stappen. Het is even zoeken maar eens ik een ritme gevonden heb vorder ik vlotjes. De zon is van de partij en geeft al veel warmte. De beklimming verloopt gelukkig voor het merendeel in de schaduw maar eens in de weilanden is het bakken. Ik pauzeer een tweetal keer om te drinken en knabbel onderweg naar Les Combes een koek of 2.

Foto0906Foto0907Foto0911Foto0912Foto0913Foto0914

Ik ben nu bijna op het zadel (1669m) van de Dent de Broc (1829m) en Dent du Chamois (1830m). Eens boven staat er een beetje wind. Het geeft wel een mooi uitzicht op diverse bergen in de omgeving. Ik beslis om niet tot de top te gaan van de Dent de Broc aangezien ik nog een hele tocht voor de boeg heb. Na wat drinken en een mandarijntje bekijk ik hoe ik ga afdalen want waar de flank van de beklimming amper besneeuwd was, is de andere dat zeer duidelijk wel nog…

Foto0915Foto0916Foto0917Foto0918

Ik tracht met de regenhoes van mijn dagrugzak naar beneden de glijden en het lukt behoorlijk op de steilere stukken. Eens de helling wat afneemt blijf ik steken in de sneeuw omdat de bovenlaag al wat meer “pap” geworden is. Nu moet het al “lopend” verder. Dat blijkt een moeilijke opgave want ik zak continu door de bovenste sneeuwlaag. Van enkeldiep tot heupdiepte gaat het zo enkele 100’en meters afdalen. Het is vermoeiend maar eens ter hoogte van les Groins (1349m) begint het pad zichtbaar te worden.

Foto0919Foto0920Foto0921Foto0922

Mijn voeten zijn wat nat maar het stoort me niet. Het afdalen verloopt nu vlot en het is genieten van het omliggende landschap. Eens in de Vallée de Motéon gaat het pad over op een asfaltweg. Dat loopt harder maar is een pak minder vermoeiend dan de diepsneeuw. Het loopt leuk langs de rivier de Motéon en het is hier ook een pak koeler door de schaduw. Ik nader het Lac de Montsalvens en passeer enkele boerderijen. In de verte spot ik mijn bestemming: Charmey.

Foto0924

De route slingert zich eerst nog een heel eind naar het oosten waardoor de kilometerteller vlug oploopt. Net voor het dorp pauzeer ik nog even om de laatste kilometers af te leggen. Het stukje langs de hoofdweg in Charmey (911m) is het minst mooie stuk. Ik ben blij als ik aan de chalet kom.

Foto0926


Tour du lac (Lac de Montsalvens)

Afstand: 10,8km

Hoogtemeters: 210m stijgen / 130m dalen 

Ook nu laat ik me afzetten na een hele voormiddag de toerist uitgehangen te hebben. Ik kies bewust voor een iets minder uitdagende run en doe slechts een stukje van de hele toer rond het meer want de temperatuur stijgt nu al boven de 18°C. Net buiten Broc, net voor de brug over de Nestléfabriek, daal ik af tot aan de rivier Montsalvens. Het pad volgt een beboste flank en al snel wordt de kloof nauwer. De route loopt daardoor af en toe over een brugje, door tunneltjes maar het leukst zijn de smalle stukken op de flanken.

Foto0932Foto0934Foto0935Foto0936Foto0937Foto0938Foto0940Foto0941Foto0942

Na een steile beklimming via een trappenstructuur op de flank kom ik aan de stuwdam. Boven me vliegen enkele arenden. Het is nu heet. De zon brandt en ik vervolg mijn route over de verharde weg. Even later vervolg ik het pad van de tour du lac maar na ongeveer een kleine kilometer over een mooi bospad blijkt er geen brug over de rivier te zijn. Ik beslis dan maar om ze te doorwaden en op de andere oever verder lopen. Even over het erf van een kleine boerderij, een (te) lange beklimming naar de weg boven me en ik ben weer op weg richting Charmey.

Foto0943Foto0944Foto0946Foto0947Foto0948Foto0949Foto0950

De boeren zijn volop mest aan het uitrijden en dat riek je in het dorp. Ik sla nog even een straatje in om een lange bocht langs de hoofdweg af te snijden maar dat blijkt een verkeerde keuze. Hup, weer een halve kilometer terug in de volle hitte. Eens aan de kerk van Charmey is het lopen gedaan. Stappend kom ik aan de chalet. Het is mooi geweest, letterlijk en figuurlijk.

Foto0952Foto0953Foto0954Foto0955

Kaartenmateriaal: Carte de tourisme pédestre/Wanderkarte La Gruyère (les Péalpes Fribourgeoises) 1:60.000

 

2 reacties

  1. indrukwekkend ! ‘k wou dat ik het zelf had meegemaakt. Mooie foto’s en gepaste commentaar. ‘k heb het met genoegen bekeken en gelezen. Bedankt. Alex.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s