Winters voorbereidingsweekend – Semoisvallei (België – maart 2018)

Jaarlijks organiseren we met Hiking Advisor enkele stages naar buitenlandse bestemmingen om hikers ervaring te laten opdoen en bepaalde skills te trainen in veilige omstandigheden. Alvorens we op stage gaan organiseert elke stagebegeleider een voorbereidingsweekend. Zo ook voor de stage die Steven H. en ikzelf organiseren naar Snowdonia. We spreken af om 9u30 aan de brug over de Semois in Bouillon. Het belooft een sneeuwerige tocht te worden volgens de weersvoorspellingen.

Bouillon – Alle (17km – 1200 hoogtemeters)

Op zaterdagochtend staan Steven en ik om 9u15 aan de betreffende brug met zicht op de statige burcht van Bouillon. Van onze 10 deelnemers voor het voorbereidingsweekend kunnen er slechts 6 deelnemen maar dat drukt de pret niet. Er wordt vrolijk kennisgemaakt met als centraal gespreksonderwerp “de koude”. Na een korte briefing over het tochtverloop, een materiaalcheck en de tip om niet te warm te kleden, gaan we op weg. We trekken meteen de helling op waarop een pad zigzagt tot aan de Belvédère boven Bouillon. Eens boven nemen enkelen een kijkje op de uitkijktoren. Enkele minuten later neemt één van de deelneemsters het initiatief om kaart te lezen onder het motto “al doende leert men”. Na even te kijken op de met kleurtjes overgoten wandelkaart stapt ze vrolijk het bos in. Ze neemt ons op sleeptouw over een mooie route via de Côte à l’Aise om zo aan de Moulin de L’Epine te komen. We stappen nu op de oevers van de Semois en volgen een stukje GR AE. Na de Moulin du Rivage kletsen we omhoog naar het uitzichtspunt nabij Botassart met zicht op Tombeau du Géant. Hier is het tijd voor de picknick. Eén van de mannen is zijn kaas vergeten, en misschien ook wel zijn drinktas… maar 50% van het mogelijks vergeten materiaal wordt teruggevonden in de catacomben van de rugzak. Maar de deelnemers zijn gul voor elkaar en ook hij kan naast wat brood toch een stukje kaas van iemand tussen de kiezen krijgen. We lunchen bij een fris windje en na 20min. heeft iedereen voldoende kou geleden om terug de rugzakken op te gespen. Steven en ik geven af en toe wat uitleg (en dat is eufemistisch uitgedrukt :)) en de deelnemers staan er al bij al relatief goed voor open.

P1180926P1180933P1180944P1180947P1180948

Nu neemt G. de kaart voor zijn rekening. Hij ging eerder al mee met één van onze befaamde stagebegeleiders dus onze verwachtingen zijn hoog. We stappen flink door om wat op temperatuur te komen en dalen af naar Virée du Ru om zo de Semois opnieuw aan onze zijde te vinden. We gaan nu richting les Echelles oftewel de laddertjes. Rustig gaat het omhoog, gebruik makend van de hele schoenzool zodat we niet wegglijden op de soms wel glibberige paden. We stijgen rustig maar gestaag.

P1180950P1180959P1180960

Eens boven steken we door naar les Vannes en gaat het bijna recht op de hoogtelijnen van de kaart naar beneden. Een “euhm”, “whoops”, en “ai” ontsnappen uit de mond van enkele deelnemers door het bedenkelijk kijken naar een stukje “pad”, het uitglijden op losse bladeren of het gestek van de wat bramen. We komen nu aan de passerelle van Frahan waarvoor Steven zijn bewondering zeer lieflijk uitdrukt. Het water van de Semois staat hoog dus we zijn blij met dit brugje. We pauzeren nog even in Frahan City alvorens we ons wagen op de Crêtes. Van het ene mooie paadje naar het andere gaat het zo rustig tot Montragut. Op en neer slingert het pad door het bos en langs rotsige uitsteeksels.

P1180965P1180966P1180977P1180980P1180990P1180991P1180996P1190005

Als we een laatste slok water nemen als we weer even aan de Semois staan zijn de gelaatsuitdrukkingen van enkele deelnemers sprekend als we wijzen naar de helling die gaat komen. Toch stappen ze moedig de helling op en volgen ze Steven voor de laatste kilometertjes. Na het beproeven van het doorzettingsvermogen van enkele deelnemers toveren we toch een grote lach (of minstens ontlading) op hun gezicht met de verlossende woorden “it’s only downhill from here”. Iets vlotter gaat het in de afdaling naar Alle. We wandelen al babbelend het dorpje binnen alsof we een blokje om gedaan hebben.

P1190016P1190017P1190020

Eens aangekomen aan de bovakzone staan de tentjes en tarp vlug op. We overlopen na het eten nog heel wat praktische info in de warmte van een buitenhuisje. Dan komt het mannetje met de hamer af en toe kijken om de hoek. Er is zelfs een deelneemster die het hoofd niet meer recht kan houden :). Na het opwarmen kruipen de 6 deelnemers de tent in voor een frisse nacht. Er wordt namelijk sneeuw verwacht….

 

Alle – Bouillon (16,8km – 650 hoogtemeters)

’s Ochtends is het fris. De nacht heeft een fijn laagje sneeuw op het gras en de tentjes getoverd. Het is prachtig om te zien. Vlug zijn de tentjes opgeruimd en is iedereen met een warme thee of koffie aan’t ontbijten. Er kan niet gewacht worden om te vertrekken want de voeten krijgen kou van al dat stilzitten. Na een korte stop in Alle voor een blokje kaas stijgen we uit het dorpje naar hogere oorden. We buigen af naar Godrises om dan via Les Cravates af te dalen tot aan een beekje dat wat later in de Semois uitmondt. We volgen les Croisettes en wandelen/schuiven/struikelen naar de Chaire à Prècher. Een mooi uitzichtspunt wordt gebruikt om te picknicken en om te genieten van de omgeving. Steven illustreert hoe we mensen op minder veilige stukken kunnen beveiligen met een zelfgemaakt klimgordeltje. Maar goed, genoeg gelachen. Het is koud dus er moet terug gestapt worden. Via Corbion wordt er een mooi wandelpad gevolgd dat ons opnieuw naar de Semois leidt. We zien nu de omwalling van de Abbaye Notre Dame de Clairfontaine.

P1190034P1190039P1190050P1190054P1190058P1190067P1190070P1190075P1190076

De sfeer zit er goed in want het is geweten dat het einde nadert. Steven en ik hebben nog een laatste klim voorzien om te genieten van een mooi uitzichtspunt over Bouillon. Eens afgedaald zijn we in Bouillon en worden de wandelschoenen ingewisseld voor sportsloefkes en ander losjes zittend schoeisel. We gaan nog iets drinken in een “pittoresk” café’ke aan de burcht van Bouillon om vervolgens afscheid te nemen van elkaar. Het was een intensief weekend met heel wat hoogtemeters, een mooi sneeuwtapijtje en vooral een toffe kennismaking met warme mensen. Elk met hun eigen ervaringen, karakter en goesting om op avontuur te gaan naar Snowdonia. Spijtig dat de andere 4 dit (nog) niet mochten meemaken. Maar dat komt nog… Nog enkele weken geduld en we zijn samen op pad!

Praktische info:

Kaartmateriaal

Ik gebruikte de wandelkaart van Grand Bouillon (NGI, 1:25.000) maar deze staat vrij vol met wandelpaden waardoor je de details van de topografische onderkaart moeilijk ziet. Je kan een groot stuk van deze route lopen op de GR AE die goed aangeduid is. Voor de rest is het eenvoudig: de Semois zoeken en je komt steeds op prachtige wandelpaden terecht!

Overnachten & bevoorrading

In Bouillon kan je genieten van hotels, winkels en zelfs een jeugdherberg. In Alle zijn er een klein hotelletje, diverse B&B’s alsook diverse camping. Er is tevens een SPAR, lekkere warme bakker en een tweetal slagers. Allen ook open op zondagvoormiddag.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: