Op oude kaarten door de Hoge Venen (Augustus 2018 – België)

Na een oproep om een tweedaagse te gaan wandelen in de laatste week van augustus (op de Hiking Advisor Facebookgroep) kreeg ik enkele reacties. Sofie kon uiteindelijk niet mee maar van Kevin was direct duidelijk dat hij mee zou gaan. Na wat heen en weer-communicatie over mogelijke bestemmingen werd het uiteindelijk de Hoge Venen. Ik had nog wat oude kaarten liggen en na kort turen op de kaart had ik een route ineen gestoken: wat stukjes GR, lokale wandelpaden, af en toe een doorsteekske et voilà, een route van grofgeschat 40à45km.

Op woensdagochtend pikt Kevin me op en in de auto zijn we al snel over onze zwembandjes bezig want ze geven een pak regen. Kevin geeft aan dat er een patroon in zit: de keren dat hij met mij mee is, regent het altijd… We zullen zien of hij gelijk krijgt.

 

Dag 1: Drossart – Croix Delvoie (30km, 442m stijgen, 347m dalen)

We parkeren de wagen aan de parking van Drossart, langs de weg Eupen-Malmédy. We ontmoeten een boswachter en ik vraag of er stukken afgesloten zijn, of er brandgevaar is enz. Het antwoord is beleefd en duidelijk: no problemo, niets afgesloten, veel wandelplezier! Wij dus op pad. Het eerste stuk gaat nogal veel over een verharde boslaan die langs Pavillion de la Genêtre en Pavillion de Porfays gaat.

P1210687P1210688P1210690

We slaan af in Zuid-oostelijke richting en zoeken de vallei van de Helle op waar we de GR trachten te volgen. We moeten helaas niet langs het beekje blijven maar moeten verplicht over het halfverharde wegje dat iets hogerop loopt. Kevin geeft me terwijl een hele uiteenzetting over landschapsontwikkeling, het opzetten van initiatieven die een evenwicht zoeken tussen natuurbeheer, toerisme enz. Zeer interessant om zo’n uitleg te krijgen! Dan begrijp je eindelijk waarom soms gekapt moet worden, graafwerken uitgevoerd worden in’t midden van natuurreservaten en andere noodzakelijke “grove” werken.

P1210691P1210694P1210695P1210696P1210697

We volgen de GR 573 verder en komen zo voor het eerst aan een veengebied. Ze hebben er wel een gruispad doorgelegd… iets minder charmant maar het wandelt wel makkelijk. We stappen de parking van het Centre Nature de Botrange op en gaan een cola drinken. Het is er zeer rustig. Kevin vertelt dat hij met deze streek eigenlijk niet zo vertrouwd is. Dit verbaasde me wat maar goed, je kan niet overal komen he ;). We stappen naar buiten en het begint wat te druppen. Voldoende om nat te worden maar ook weer niet genoeg om echt je jas heel de tijd aan te houden. We wandelen nu over een smal pad dat zich een weg slingert langs de bosrand. We stappen zo door naar de vallei van de Bayehon.

P1210701P1210704P1210707P1210710P1210716P1210718P1210721

We moeten even kijken want de kaart klopt niet meer. Eens we het juiste pad vinden is het zeer mooi wandelen. Brugje op, brugje af. Links op de oever, rechts op de oever. Fijn beekje ertussenin. Ideaal om in de zomer op een warme dag kids te laten ravotten in het water. We slaan tijdig af te stijgen via de vallei van de Pouhon richting Hargister en Dizeu les Tros. We steken even de verharde weg over, lopen een klein stukje over een breed karrenspoor en uiteindelijk bereiken we de knuppelpaadjes die ons door het Réserve naturelle Fraineu leiden.

P1210722P1210729P1210730P1210733P1210736P1210739P1210740P1210743P1210749P1210753

Na het veengebied beginnen we wat uit te kijken naar een mogelijke bivakplek. We pauzeren nog even aan een jachthut en gaan verder. Het regent niet echt veel maar we hebben toch onze regenjas aangedaan want de lucht wordt donker. Via Les Six Hêtres komen we aan Croix Delvoie waar we beslissen om Kevins tent – een maagdelijke Hilleberg Nalo 2 GT – op te zetten. We zijn nog maar net klaar met het opzetten van de tent of er valt een serieuze bui uit de lucht. Ik installeer mijn tarp zodat we rustig uit de regen kunnen eten. In de voortent van de Hilleberg kan ook maar het is toch iets fijner als je nog wat kan rondturen naar de mooie omgeving.

P1210755P1210757

We eten wat en kruipen na een fijne maaltijd met als dessert een geweldig stuk chocolade (mét nootjes) in de tent. Nog wat gepraat later is het ongeveer 21u geworden en tijd om wat te rusten.

 

Dag 2: Croix Delvoie – Parking Drossart (19,8km)

De nacht is rustig verlopen en ondanks dat we toch niet zo vlak lagen als eerst gedacht hebben we nog behoorlijk geslapen. We kruipen uit de tent en ontbijten rustig onder de tarp. Er valt af en toe nog wat regen uit de lucht maar in zeer kleine hoeveelheden. Maar net die ene druppel valt dan telkens wel weer in Kevins nek… Als alles opgeruimd is starten we rustig aan onze tweede wandeldag. Elk enkele kleine blaartjes op de voeten rijker betekent kalmpjes starten. Maar na de eerste bocht gaat het tempo al omhoog. We slingeren goed pratend door de bossen. Het regent maar zelfs Kevin weet dat te relativeren sinds hij met Tuur op stap is geweest (Zie een het reisverslag over de tocht naar Viroinval).

P1210759P1210766

We volgen opnieuw wat GR 573 en komen via de rand van Hockai aan de vallei van de Hoëgne. We genieten van de rust want er is geen kat op ons pad, wel enkele kikkers :). We stappen vlijtig verder en pauzeren aan een hutje langs de rivier. We blijven de vallei volgen en wachten tot we ten Zuiden van Jalhay rechtsaf kunnen buigen (in Oostelijke richting). Via de Moulin de Dison gaat het langs het beekje Taureau om dan het vrij lelijke kasteel, of beter Chateau, Sagehomme te passeren.

P1210770P1210771P1210774P1210779P1210782P1210788P1210790P1210794P1210798P1210801P1210805P1210807

We pauzeren even nabij Wèrfa en gaan dan de laatste kilometers op pad. De bosweg langs Croix des Charbonniers leidt ons zo naar de vallei van de Gileppe. Het laaste stuk gaat opnieuw 2km over verharde weg maar goed.

P1210820P1210821

Al bij al vielen de verharde stukken mee en was het merendeel halfverharde weg of smalle bospaadjes. Een fijne tocht alsook enkele blaren rijker, Kevin die nieuwe oorden heeft verkend en mooi op tijd terug thuis voor het drogen van het materiaal. Het is een toffe trip geweest!

Bereikbaarheid

Je kan de streek goed bereiken met het openbaar vervoer (trein naar Eupen en vervolgens de bus naar Malmédy) maar check tijdig de uren want het vergt een beetje planning.

Indien je toch de eigen wagen kiest ben je vanuit Leuven op ongeveer 1u35min. op de parking van Drossart. Parkeren kan gratis op diverse parkings in de buurt.

Kaartenmateriaal

We liepen de route op een oude toeristische kaart van de Hoge Venen alsook op een oude topokaart van Sart-Xhoffraix. Nieuwe kaarten zijn aan te raden want de routes zijn dusdanig veranderd alsook de brandwegen enz.

Bevoorrading

Je kan onderweg niet echt inkopen doen, met uitzondering van wat drank en volwaardig klaargemaakte maaltijden in het Natuurcentrum van Botrange. Je passeert vooral in het tweede deel van de tocht nabij enkele dorpjes waar je eventueel wel water kan bijtanken bij de mensen thuis (wel even vragen als je geen problemen wilt krijgen ;)).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: