Doorheen de Condroz met Hiking Advisor (België – september 2020)

Ciney – Gorimont (29km)

Op een zonnige zaterdagochtend, omstreeks het schappelijke 10u, sta ik samen met 8 geïnteresseerde hikers van Hiking Advisor aan het station van Ciney. We gaan op stap doorheen de Condroz. Het belooft een tocht te worden met wat glooiingen, weilanden, grote herenhoeves en vooral ook veel gebabbel. Na een kort voorstellingsrondje gaat iedereen meteen aan de praat met een andere hiker. We stappen vlijt het kleine stadje uit en komen via een verharde weg op de GR die ons naar Leignon leidt. Het tempo zit hoog want de beentjes wapperen vlot langs elkaar door. We stappen langs een mooie hoeve ter hoogte van Ronvaux waar we in de schaduw van enkele bomen genieten van de lunch. De deelnemers schrikken even van mijn kordate timing die ik meegeef voor de lunchpauze. Er moeten straks nog voldoende kilometers gedaan worden of we gaan het morgen mogen bekopen… Gelukkig rolt al snel de ene levensles na de andere vlot over Jans tong. En natuurlijk doe ik mijn best om aan te vullen.

De route gaat nu even door een verfrissend bos. We dalen af en stijgen terug tot aan een 400 jarige boom. Bram wijst ons op het uitzonderlijke karakter van de boom. We wandelen vervolgens rondom een mooi kasteelpark en ontmoeten er een zwerfhond. Hij blijft met ons meelopen en geniet van de aandacht. We stappen via het Bois de Raun naar Conjoux. We gaan door een tunnel onder de E411 en moeten eventjes het geruis van de wagens dulden als achtergrondkoor. Gelukkig verdwijnt dit in het Bois de Coreu en het Bois des Priesses. En de hond… die bleef ons gidsen.

Eens we aankomen in Celles is er een dilemma dat Joke meteen oplost: Terraske doen! Het eerste plekje blijkt niet het beste… het restaurant met terras verwijst ons door naar een brasserie met een prachtige tuin. Daar installeren we ons voor een natje. De lange bierkaart wordt grondig geïnspecteerd maar de beslissing valt toch op water… met een blond biertje om de dorst te lessen. Na een uurtje pauzeren in de schaduw van enkele halfhoge fruitboompjes trekken we weer verder. De hond is meegegaan met andere wandelaars… oef want het werd anders een zwaar emotioneel afscheid. Sommigen beginnen al wat stijfheid te ontwaren in de benen of her en der een drukpuntje op de voeten te spotten. We stappen verder naar Foy Notre Dame. Opnieuw passeren we een grote boerderij, één van de vele op onze route. We slaan in het kleine dorpje af in Noord-oostelijke richting en gaan verder door de velden.

Eens we aankomen in Taviet is duidelijk dat we hier water moeten bevoorraden. Een vriendelijke koppel zit aan de apperitief maar heeft geen druppel meer over… Dan wagen we ons maar aan een vriendelijke man die onze drinkbussen en -zakken vult. Hij informeert van waar we komen en Jan -who else- legt uit dat we een allegaartje uit diverse Vlaamse regio’s zijn. We twijfelen even of we gaan vragen om te bivakkeren aan het Chateau dat in het park achter de huizen ligt maar ik stel voor om nog wat verder te stappen. Wat we vandaar gedaan hebbben moeten we morgen niet doen. De klok tikt ondertussen tegen 19u dus het wordt tijd om een plekje te zoeken. De minder ervaren hikers mogen kiezen waar we slapen… en ze kiezen er een behoorlijk goed plekje uit. Toch ga ik nog even kijken of we enkele meters verder niet beter staan en ja we hebben geluk: net gemaaide strook aan de bosrand, vlak langs het pad zonder belasting van de natuur! We installeren onze tentjes en koken ons een maaltijd. Er wordt vergeleken wat er gebikt wordt. Jan is creatief met water en maakt er bier van. Of was het nu wisky? Op vraag van Elise geef ik nog wat uitleg bij het verschil in tenten. Aangezien er echte pareltjes mee zijn met de trekkers kunnen we makkelijker alle aandachtspunten van een tent demonstreren. Van Hilleberg tot Zpack, van MSR tot Decathlon of 3ULGear… Na een fijne avond, het is toch al 21u, kruipen we de tent in. In mijn geval is het onder de tarp. Slapen gaat vlot, net zoals het tempo van vandaag ;).

Gorimont – Sart-Bernard (26,7km)

Het is ongeveer 7u als ik wakker wordt. Ik zie wat schimmen passeren voor de ochtendlijke stop in de bosjes. Ik ruim vlug mijn materiaal op en ontbijt rustig temidden de georganiseerde chaos. Elise verrast me en ruimt als de bliksem op… ze is nochtans één van de laatsten om uit de tent te komen. Dana geeft aan dat ze een ree heeft gezien en ook een zestal everzwijnen die het veld aan het omwoelen waren. Iedereen heeft vanochtend het blaffende geluid gehoord van een ree. Ondertussen heeft iedereen de schoenen terug aan en staan de rugzakken te popelen om gedragen te worden. Om stip 8u35 kunnen we vertrekken… wie had dat gedacht gisterenavond!

We gaan op pad. Jan en Elise gaan weer voor een hoger tempo. Het is even warm lopen voor sommigen. Soms letterlijk want het is “slechts” 15°C t.o.v. de normale dagtemperatuur van 22 à 26°C. We lopen door een holle weg en komen aan een grote boerderij. We gaan nu door velden en kruisen een bende mountainbikers die precies op zoek zijn naar een volgend café.

We komen nu bijna in Spontin en pauzeren even op de bankjes van de modelvliegtuigjes luchthaven. In Spontin wordt opnieuw water bijgetankt en we stijgen uit het dorpje om dan wat later weer af te dalen en de oever van de rivier te volgen. Het toeristentreintje volgt ook deze oever en het tuut als we er naar zwaaien. Aan de grens van het bos, bovenop de helling, nemen we de lunchpauze. Het is al warm. Na de pauze – opnieuw met een strikte timing – trekken we door Durnal, Le Pays de Liège, Crupet en Ivoy. Daar zetten we ons even op een bankje om uit te puffen. Het is namelijk warm, zeer warm.

We duiken nog even in het Bois d’Arche en als we dat verlaten zien we Sart-Bernard al liggen. Hopend op een terrasje komen we lichtjes teleurgesteld aan het perron van Sart-Bernard. We wachten even op de trein en ongeveer 17min. later staan we terug in Ciney… voor de terugkeer naar huis. We nemen afscheid van elkaar, welliswaar Coronasafe.

Ik rijd vlotjes terug naar huis en ben zeer tevreden. Het was een toffe groep, het tempo zat hoog en mijn nieuwe schoenen werden goed ingelopen. Wat kan een mens meer wensen van een weekend ;).

Praktische info

Kaartenmateriaal

Ik gebruikte de kopies van de kaartjes uit de Topogids A travers le Condroz (GR575/576) op schaal 1:50.000. De kaartjes bleken niet altijd even gedetailleerd maar met de GR-aanduiding kan je meestal wel goed je plan trekken.

Bevoorrading

Echt bevoorraden moesten we niet echt maar in Celles zijn er wat horecazaakjes en in Spontin kan je een superette vinden aan de rand van het dorp op de GR. Je kan er zelfs je was doen want er staan 3 wasmachines onder een afdakje. Water bijvullen was geen probleem. In de regio wonen voldoende vrijgevige mensen.

Overnachten

Overnachten deden wij in het wild. Er zijn veel grote hoeves dus als je graag op zeker speelt kan je altijd ter plekke vragen naar de mogelijkheid om te bivakkeren. De vele weilanden afgewisseld met bosjes geven je continu de gelegenheid om te bivakkeren. In Celles, Spontin en Sart-Bernard zijn ook enkele Gites.

Bereikbaarheid

Je kan Ciney of Sart-Bernard goed bereiken met de trein. Vanuit Diest was het echter sneller bereikbaar met de wagen (ongeveer 1u20). Parkeren kan gratis aan de achterzijde van het station van Ciney.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: