GR 57: Melreux – Sy (België – Februari 2021)

Melreux – Wéris (25km)

Jan D. nodigde me uit voor een bivaktocht langs de GR 57. Aangezien Jan steeds wel een verhaal of ervaring te delen heeft was dat snel beslist: natuurlijk! Zo gezegd, zo gedaan en voor het eerst in lange tijd ga ik nog eens mee op tocht zonder zelf de touwtjes in handen te hebben. Jan zakt af naar Melreux met de trein. Ik parkeer de wagen in Sy en spring wat later op dezelfde trein als Jan zodat we samen in Melreux aankomen. Het is ondertussen omstreeks 11u dus we gaan meteen op stap.

De GR pikken we even buiten het dorp op. De route slingert eerst nog wat over asfaltbaantjes maar dan duiken we in Hotton de natuur in. Meteen krijgen we zicht op een klimmassief waar enkele klimmers in t-shirt het beste van zichzelf geven. Het zonnetje is uit en het is aangenaam wandelen. We stappen over een glooiend terrein door een open bos. We kruisen her en der een veldje en wandelen op een stevig tempo door het in de zon badende landschap.

We kruisen af en toe een klein gehuchtje. Het eerste dat echt opvalt is Soy waar we langs een kapel passeren. We steken de straat over en zitten niet veel later terug in de natuur. Het gaat wel eens wat op en neer qua landschap. We belanden zo ten W van Erezée.

Nu neemt de GR ons verder mee over brede karrensporten doorheen loofbossen. Stevige stukjes gaan we omhoog en omlaag. Niet veel later kruisen we Oster om dan opnieuw het dal in te duiken naar Eveux. Na een langere klim voelen we de benen toch al wat. De zon begint ook al wat te dalen en als we een klein doorsteekje doen naar de Menhir Pîre Hénâ bereiken we onze bivakplek voor de avond. De zon is een rood-oranje bol in de verte en zakt zienderogen weg in het landschap. Het is fris dus we installeren vlotjes onze slaapplek. Jan slaapt in zijn gloednieuwe Hilleberg Akto en ik slaap onder mijn bescheiden Trailstar lookalike.

We zetten onze vuurtjes met wat water op voor onze maaltijden en genieten van het laatste licht. Er volgt nog een lekker dessert en niet al te veel later verschijnen de eerste sterren. Het is een open avond zonder wolken en het zal dus hoogstwaarschijnlijk vriezen. We maken nog een kleine avondwandeling om het eten te laten zakken, spotten nog wat sterren en warmen onszelf op met Jumpin’ Jacks. Relatief warm kruipen we onder de wol. Het duurt niet lang of ik verdwijn naar dromenland.

Wéris – Sy (25km)

Het is frisjes als we opstaan maar niet veel later is de zon er al om ons te verwarmen. We ruimen op en genieten van het ontbijt met uitzicht op de omgeving.

We dalen af en komen zo door Morville. We volgen een oude GR-57 route en lopen in rechte lijn naar Barvaux. We stappen nu door het dorpje waar Jan even wat water bijvult. Enkele verhuizers zijn zo vriendelijk om hem wat water te geven… en Jan is zo vriendelijk om een zetel te verzetten. We gaan nu steil stijgend over een heuvel naar Durbuy. De asfaltweg ruilen we snel weer in voor een karrenspoor en afdalen doen we over een smal paadje met trappen. We staan zo in Durbuy tegen 11u. We nemen een korte pauze op een bankje en gaan opnieuw op weg.

Via Warre stijgen we naar Fond De Greu en via een weiland komen we in Bomal. Het is nu middag en met de zondagsmarkt is het niet lang twijfelen om een lunch te versieren: spareribs it is! Jan mompelt dat hij meestal enkel snacks eet over de middag maar laat zich toch verleiden… peer pressure of zoiets heet dat dan ;). We nuttigen de ribbetjes op een bankje van een vakwerkschool. Na de lunch in de zon gaat het omhoog. We passeren enkele andere hikers die in de andere richting de GR 57 stappen. Ze waarschuwen voor enkele pittige stukjes op de route.

We stappen vlot door tot op een kalkgrasland hogerop de heuvel. Enkele mountainbikers halen ons op een steile helling in met hun elektrische fietsen. De laatste van de groep heeft al wat last van een platte batterij… het gaat hier dan ook omhoog en omlaag natuurlijk. De route slingert nu naar beneden via een pas gekapt bos tot de Grotte Du Coléoptère. We draaien af in N richting en gaan steil omhoog om zo in een bungalowwijkje in het bos uit te komen. We verlaten nu Bomal en komen zo Logne. Opnieuw maken we een steile klim vanuit de vallei tot we een prachtig vergezicht krijgen. Nu blijven we op de steile flanken wandelen tot we onder ons de Ourthe zien. We dalen via een steile zigzag af en komen zo in Sy.

Niet veel later nemen we licht vermoeid maar voldaan afscheid van elkaar: ik rijd met de wagen terug naar huis en Jan treint vanuit Sy naar huis. Achteraf blijken we 1200 hoogtemeters meegepikt te hebben tijdens deze prachtige route. Het moet ook niet verbazen want we doken dagelijks herhaaldelijk de vallei van de Ourthe of l’Aisne in om er vervolgens weer meteen steil uit te stijgen.

Praktische info

Moeilijkheidsgraad

Deze route is niet moeilijk te volgen omdat ze duidelijk bewegwijzerd is. Echter vergt deze route toch wel een aanzienlijke fysieke conditie omdat je naast de hoogtemeters toch behoorlijk wat afstand aflegt. Bij minder goed weerk moet je ook nog in rekening brengen dat vele van de paden vol modder liggen en het stappen daardoor bemoeilijkt wordt. Ga dan zeker uit van vrij lange stapdagen. De route is dus eerder geschikt voor de iets meer gevorderde wandelaar. Als beginner zou je met een zware rugzak waarschijnlijk de route als zeer pittig ervaren.

Kaartenmateriaal

Wij liepen voornamelijk op GPS. Ter ondersteuning en voor de fun gebruikte ik twee oude toeristische kaarten: eentje van Hotton-Rendeux-Marcourt (1:25.000) en eentje van Barvaux – Bomal – Durbuy – Grandhan – Vlliers Ste Gertrude – Wéris (1:25.000). De route is echter goed bewegwijzerd en met de gids van de GR57 kan je deze route vlot stappen.

Bevoorrading

Bevoorraden kan je op diverse plekken. Echter door Corona waren de vele horecagelegenheden niet open. Toch kan je in Barveaux, Durbuy en Bomal inkopen doen. In Bomal is er een zondagse markt en is er een SPAR die ook op zondagvoormiddag open is.

Overnachten

Wij kozen voor een wildbivak. Er zijn diverse plekken die zich daarvoor lenen. Je kan ook steeds je toevlucht zoeken tot een camping of één van de vele B&B’s en hotels in de buurt. De streek is door de ontwikkeling van Durbuy vrij goed voorzien van toffe overnachtingsplekken.

Bereikbaarheid

De route is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer of met de wagen. Je kan op vele plekken langs de GR57 de trein nemen. In Sy, Bomal en Durbuy zijn diverse parkings. In Durbuy zijn die echter wel vaak betalend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: