Langs de GR’s 57, 576 en GR571: Sy – Hoyemont – Sy (België – Mei 2021)

Sy – Hoyemont (22km)

Pieter en ik gaan vanuit Sy op pad voor een tweedaagse om bij te praten. We starten met een stevige klim vanuit Sy over de promenade des crêtes via de GR 575. De route volgt de Ourthe en slingert zich dus op de hoogte door het landschap. We praten over het werk en onze partners, het sport en vakanties… de tijd vliegt en we stappen ook vlijtig door.

Op een kalkgrasland volgen we de GR 576 en dalen we af naar Vieuxville waar we la Lembrée oversteken. We stijgen opnieuw door een bos omhoog en terwijl er enkele druppeltjes vallen krijgen we uitzicht op de omgeving rond ons. We dalen en steken opnieuw la Lembrée over. De GR volgt le Circuit des sources en zo komen we via een lichte stijging in het bos Hé de l’Afru. We doorkruisen het bos en dalen af om dan de GR los te laten… letterlijk want we lopen een beetje mis. We stappen vlijtig verder, nemen er even de gsm bij om te oriënteren (een uitgeprint Routeyoukaartje is niet altijd voldoende ;)). We maken een doorsteek door mooie weilanden vol koeien en steken ook nog een bosje door om dan de route opnieuw op te pikken. Het was wat zoeken en met de vele koeien soms een beetje spannend.

Nu zitten we op de GR 571 Vallées des Légendes. We verlaten het bos en ruilen een mooi pad in voor een verharde weg die ons tot in Xhoris leidt. Daar laten we het kasteeldomein aan onze linkerzijde liggen en dalen we af tot in de vallei. Hier komen we in het Bois Julienne ou de Comblinay. In een open veld zetten we onze tarptent op en genieten van het zonnetje. We koken ons een maaltijd en als dessert voorzien we chocomousse. Net voor zonsondergang kruipen we in de tent. We zitten er nog niet goed in of de boer passeert om de koeien te voederen. Vriendelijk vraagt hij of we de draad van de omheining zullen doorknippen. Natuurlijk niet reageren we. “OK, c’est bon” reageert hij en gaat verder met zijn werk. We zijn dan ook geen bedreiging voor de koeien want het weiland strekt zich over meer dan 250m uit doorheen het bos.

Hoyemont – Sy (19km)

Na een rustige nacht ruimen we ons materiaal op en vertrekken we naar de rand van het veld. We zijn er nog niet goed aangekomen of er staan twee dames ons te becommentariëren. We steken de draad over terwijl we een klapke doen met de dames die verwonderd zijn dat we de nacht in het veld doorbrachten. We gaan elk onze weg. Wij stijgen door het bos en komen zo in Hoyemont village.

We dalen nu af door de velden en komen zo in Comblain au pont. We volgen nu een geen GR maar nemen een lokale route zuidwaarts. We lopen over een halfverharde weg langs de Ourthe en door de afwezigheid van heuvels op de oever komen we al snel in Comblain-la-Tour. Daar pikken we opnieuw een lokale route op maar deze is minder mooi. Saai eigenlijk want het loopt direct langs het spoor. We gaan een tunneltje door en stijgen naar Xhignesse. Na wat afdalen en het oversteken van de fietsersbrug die ze langs de spoorwegbrug gehangen hebben lopen we opnieuw langs de Ourthe. Het wordt wat drukker en aangezien het de eerste keer is dat terrasjes terug open mogen zetten we ons in Hamoir op een terrasje. De warmte van de dag ondersteunt onze roep om een frisse cola en ice-tea.

We stappen verkwikt verder en zijn ambitieus om meteen te stijgen over de lokale route Promenade de la Croix du Curé de Sy. We lopen wat dolend door het bos in de hoop om de GR-tekens terug te zien. Dat gebeurt uiteindelijk ook en zo passeren we de mooie klimgebieden nabij Sy. In het dorpje aangekomen zetten we de rugzakken in de wagen en steken nog een laatste keer de weg over om ons tegoed te doen aan een verkoelend ijsje.

Als we het terrasje verlaten kom ik Henk, een collega bergsportclubbestuurder tegen. Ze hebben een geslaagd voorbereidingsweekend voor een bergklimstage achter de rug op de rotsen van Sy. We wuiven hen uit terwijl ze verder stappen door de hitte met een 10kg touw in de nek.

Praktische info

Moeilijkheidsgraad

Deze route is vlot te volgen in het algemeen. De GR-paden zijn vrij duidelijk aangegeven (je moet er alleen af en toe op letten ;)). De stukjes die we afweken van de GR’s waren ook makkelijk aangezien ze de oever volgden van de Ourthe. De route vergt wel een aanzienlijke fysieke conditie omdat je op een kleine 40km toch een mooie 1000 hoogtemeters in de benen krijgt. Bij minder goed weerk moet je ook nog in rekening brengen dat vele van de paden vol modder liggen en het stappen daardoor bemoeilijkt wordt. De route is dus eerder geschikt voor de iets meer gevorderde wandelaar. Als beginner zou je met een zware rugzak waarschijnlijk de route als zeer pittig ervaren.

Kaartenmateriaal

Wij gebruikten een kopie van de GR-kaartjes uit een GR-boekje voor het eerste stuk. Het overige deel van de route liepen we op een ruw routeyoukaartje zonder topografische achtergrond… dat was niet ideaal. Je kan bij voorkeur de toeristische wandelkaar van de regio kopen of een stafkaart. Dan heb je meer detail en is het makkelijker navigeren dan op een google-achtig overzichtskaartje.

Bevoorrading

Je komt regelmatig kleine dorpjes tegen onderweg. De eerste dag ligt er een winkeltje in Ferrières maar dit ligt niet echt op je route. Vervolgens is het wachten tot Hoyemont voor je een camping tegenkomt. In Comblain au Pont en Comblain-la-Tour zijn wel diverse mogelijkheden om te bevoorraden. Idem met Hamoir en Sy.

Overnachten

Wij kozen voor een overnachting in het wild. Als je dezelfde route volgt kan je eventueel kiezen om in Hoyémont te overnachten op de camping. Naast de Ourthe zijn er ook diverse campings en B&B’s. Bivakplekken in het wild zijn er te over. Wel opletten met de populaire GR-paden waarlangs toch veel volk passeert.

Bereikbaarheid

Sy is makkelijk bereikbaar met de wagen en de trein. Er is een grote publieke parking aan de oever van de Ourthe. Met de trein kan je vlot de streek ontdekken of je route inkorten als het even niet gaat. In alle kleine dorpjes arriveert de stoptrein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: