Lusje bourgondisch GR-hoppen nabij Hotton (België – Augustus 2021)

Benji en ik zien elkaar niet veel dus het idee voor een hiking in augustus werd goed onthaald. We trekken naar Hotton op een vrijdagavond. Het is een beetje druilerig weer maar door het late vertrek is het reeds donker als we toekomen in Hotton. Om half negen vertrekken we voor een korte tocht van 2,2km langs de Ourthe het bos in. We wandelen een kleine 40minuten in het donker op een zeer smal en soms glibberig paadje. We zetten de MSR Hubba Hubba NX van Benji in het bos op een vlak stukje. Met wat chips en whisky wordt het vlot 23u. Licht vermoeid van de rit, verzwaard met wat Jura whisky, besluiten we tegen 23u30 te gaan slapen.

Zaterdag: Hotton – Marche-En-Famenne – Grimbiemont

24,9km, 524m stijgen, 400m dalen

We ruimen de tent op rond 8u en ontbijten in het bos. We zijn nog maar net op stap of we passeren een kleine buggy vol met beren van kerels, mogelijks houthakkers. We stappen de steenweg over en wandelen opnieuw een bosrijke heuvel op. Via een lokale route gaat het over een smal maar mooi pad. We komen nu nabij Verdenne en pikken er de GR577 Tour de la Famenne op. We pauzeren aan een bushokje. Naast enkele joggers komen we niemand tegen.

Na Verdenne lopen we over de GR via een smal pad met links een houtkant en rechts weiland. De GR leidt ons naar een hut van geologen. We steken via een tunnel door naar Marche-en-Famenne. Er is vanalles te doen in het stadje. We besluiten om er te pauzeren en onze lunch in een restaurant te nuttigen. Na wat rondkijken komen we in Quartier-Latin terecht, een prima restaurant. We installeren ons aan een tafeltje voor twee en hebben nogal snel de indruk dat we de gemiddelde leeftijd met 20 jaar naar beneden brengen. Och, de apperitief, lunch en bijhorende dessert smaken. Terwijl klatert de regen buiten op de klinkers en parasols.

Als we terug buiten stappen is het opnieuw half bewolkt en komt het zonnetje soms wat piepen. We stappen het stadje uit en nemen nu de GR 151 Tour du Luxembourg belge. Zo stijgen we tot Waha waar er enkele mooie huizen en een prachtige kerk staan. We verlaten de GR en draaien nu in oostelijke richting. We stappen via een brug de expresweg over en lopen eventjes naar een bushokje om te schuilen voor de zoveelste bui. Na 10minuten trekken we verder en gaan via een lokale route door de velden. We wandelen rond Champlon-Famenne en duiken het bos in via de GR 151.

Tegen het einde van het beukenbos zien we weer een nieuwe bui op ons afkomen. We nemen een pauze want het giet even. De beuken beschermen ons tegen de grootste regendruppels en als de zon weer door de wolken breekt trekken we verder. We lopen nu over een heuvel en verlaten opnieuw de GR. Een lokale route neemt ons mee tot in een groot dennenbos.

We vinden een tof gemaaid stukje waar de tent prima op past. Omdat het onzeker weer is hang ik ook even een tarp op terwijl Benji geniet van een siësta in de laatste zon. De whisky komt uit de rugzak en niet veel later zitten we te apperitieven. Terwijl we een vriesdroogmaaltijd eten verdwijnt de Tomatin Whisky van 14 jaar met een laatste slok. We kruipen bij het laatste licht in de tent en niet veel later slapen we.

Zondag: Grimbiemont – Hotton

14,4km, 300m stijgen, 550m dalen

We ruimen wat op en ontbijten rustig. En het ontbij is rijkelijk: naast cruesli is er komkommer en superradijs… Het smaakt alleszins, wat het ook is. Het is 9u45 als we vertrekken. We wandelen nu over mooie brede paden tot nabij Chéoux. We draaien terug weg van het dorp voor een lange helling. We pikken weer een GR op. Deze keer is het de GR 57 Sentiers de l’Ourthe. We stijgen rustig over een smaller wordend pad.

We pauzeren even aan een bankje met uitzicht op de streek. Het is wel behoorlijk fris met de stevige wind die ons afkoelt. We wandelen even over een verharde weg door het pittoreske dorpje Waharday. We ruilen de asfalt snel in voor een tof modderig pad. Opnieuw gaat het omhoog via de GR. Na het oversteken van de weg verlaten we de GR en pikken een lokaal wandelpad naar Hampteau op. We wandelen over een gevaarlijk glad pad tot aan de rand van het dorp. We steken de weg en de Ourthe over om dan een ander stukje GR57 te volgen tot in Hotton.

Omdat het ondertussen al bijna 14u is besluiten we niet te picknicken maar te lunchen in het restaurantje la Command’Rie. Opnieuw ontdekken we de bourgondische mogelijkheden tijdens zo’n hiking. De intensieve lunch zorgt ervoor dat we rond 15u40 de auto bereiken. We zitten nog niet lang in de wagen of de regendruppels gutsen alweer van het raam door de heen en weer wapperende ruitenwisser. Benji zet me om 17u af in Diest om vervolgens thuis te gaan genieten van licht verstijfde bovenbenen. Het hespje tijdens de lunch heeft duidelijk onvoldoende voor recuperatie gezorgd ;).

Praktische info

Moeilijkheidsgraad

Deze route is zeer toegankelijk maar door het regelmatig veranderen van GR en lokale wandelpaden is het handig om wat te kunnen navigeren op kaart. De hellingen zijn zacht glooiend en zelden steil. Staptechnisch zijn de afdalingen het moeilijkst omwille van eventuele gladheid door modder of regen op de rotsige paden. Voor een licht ervaren hiker is dit een ideale route.

Kaartenmateriaal

Wij gebruikten de Carte des promenades van Marche-en-Famenne (schaal 1:25.000) waarop heel wat van de GR-routes staan. De lokale routes kleurde ik in op een oude stafkaart. Helaas zijn er geen kaarten die de gehele route bevat. Online kan je via Routeyou of een andere toepassing vlot deze route terugvinden door de laag GR-paden en lokale wandelpaden te combineren.

Bevoorrading

Bevoorraden kan je in Marche-en-Famenne of Hotton. Onderweg tankten wij wat water door het simpelweg te vragen aan een vriendelijke bewoner. In Marche en Hotton is heel wat horeca. Voor de rest is het wat behelpen met wat je zelf mee hebt. In Hotton en nabij Marche zijn diverse verblijfsmogelijkheden.

Bereikbaarheid

Wij reisden met de wagen naar Hotton. Je kan deze lus ook makkelijk inpikken via Marche waar er een treinstation is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: