Rondje Lac de la Haute-Sûre (G.H. Luxemburg – December 2019)

Na een oproep om te gaan hiken kan is 3 hikers vinden die graag met me op pad gaan in Luxemburg. Normaliter waren we met vier maar Philippe had andere besoignes waardoor hij uiteindelijk niet mee kon. Jan, Kevin en Rudi zullen me vergezellen voor een tocht rond het meer van Haute-Sûre. Zo gezegd, zo gedaan!

Zondag kerkdag (17,7km)

Op zondagochtend rijden Kevin en Jan met me mee naar Kaundorf waar we ons parkeren aan de kerk. We zijn iets te vroeg en wachten op Rudi. We draaien wat rond de kerk, het is tenslotte zondag. Maar er is geen mis, al enige tijd niet meer denk ik. Rudi moet werken op maandag dus deed hij, aangezien het een luswandeling over 2 dagen is, de route die Jan, Kevin en ik maandag zouden doen al op zaterdag. Na wat misverstanden over de vertrekplaats, onbereikbaarheid met de gsm en wat sms’en later vertrekken we dan maar zonder Rudi. We zijn 25min. onderweg of ik krijg telefoon. Rudi stond ietsje lager in het dorp te wachten en komt af. Hij haalt ons zonder veel moeite in want Rudi is geroutineerd :). Het is een fijne babbel en we genieten van het winters zonnetje. We stappen vlotjes door Liefrange om dan toch even te pauzeren.

Het tempo gaat de hoogte in met Jan en Kevin op kop. Ik hots er wat achteraan en probeer af en toe tijd te nemen voor een foto. Het gaat omhoog en omlaag op bosrijke flanken en het is zelden stil. Vele verhalen passeren de revue, idem met tochtbeschrijvingen van gedane of te komen hikings. Met stuwmeer slingert zich tussen de heuvelruggen en als we aan één van de stuwdammen komen vrezen we het ergste. Er zijn grote werkzaamheden en er zijn hekken die de doorgang belemmeren. Maar wat is dat? Die goede Luxemburgse ingenieurs voorzien een ponton om toch de overkant te bereiken! Super service voor de wandelaars. We stappen nu Bëscht omhoog en aan Schäsbierg houden we halt voor een lunch in de zon. Rudi vertelt dat de route die hij al deed gisteren lang niet zo mooi is als de route van vandaag. Ik begin alvast aan het herplannen van de route van morgen. Ik had iets verder van het meer een route voorzien die dus afwijkt van de klassieke route rondom het meer. Slechte keuze blijkbaar maar soit. Flexibel zoals we zijn bij het hiking is er vlug een andere route uitgevonden.

We stappen verder en opnieuw blijft het pad ons omhoog naar uitkijkpunten leiden om dan niet veel later net niet de oever van het meer te naderen. We komen aan een uitzonderlijke uitkijktoren nabij Tempelskamp waarna we verder zigzaggen naar Därend. Het is zweten als we stijgen in de zon. In de schaduw bij het dalen valt de kilte soms op ons maar het deert ons niet. We genieten van de winterzon en de prachtige omgeving. Ah ja, en ook van de verhalen want de monden staan niet stil. Nabij Buckels steken we het meer over via een oude stuwdam. Er zijn ook werken maar we kunnen er nog over. Het voelt wel al een pak schameler aan maar we geraken vlot aan de overkant. We nemen nu afscheid van Rudi die zijn wagen in Arsdorf heeft achtergelaten. Hij wenst ons nog een toffe tocht en hup hij is alweer de heuvel op verdwenen.

Wij zigzaggen door een dicht dennenbos om dan op een flank van Baulert uit te kijken voor een bivakplek. Het is al bijna 16u en de zon begint al wat te verdwijnen in het landschap. We zetten nabij een mooi uitkijkpunt met bankje onze tent en tarp op, maken een kampvuurtje tegen de naderende kilte en genieten van een hapje en tapje (whisky en wat rode wijn) als aperitief. De zoektocht naar hout gaat maar traag in het begin maar eens Kevin en Jan het te pakken hebben lijkt het alsof we de bos aan het opruimen zijn :). We genieten meerdere uren van het vuur en tegen 21u kruipen we onder de wol.

Baulert – Kaundorf (12km)

Rudi gaf al aan dat de tocht van vandaag minder mooi zou worden. We kiezen dus voor de klassieke route rond het meer en volgen deze tot in Lultzhausen om dan eventueel nog de route af te werken rond het meer via Esch-sur-Sûre. We vertrekken rond 9u10 en gaan up tempo op pad. Jan heeft de stal geroken of peper in zijn gat precies. Hij zwiert er met zijn lange benen op uit en dat met een snelheid waar je snel wakker van wordt. We stappen dus vlot door en voor we het weten zitten we al op een volgende flank genaamd Roudeschleed. We steken één van de vele beekjes over en komen zo in Gäschleed met een mooie uitkijktoren die volgens ons gesprek heel veel geld gekost moet hebben. Dat krijg je ervan als je een tuinaannemer en landschapsarchitect mee op pad neemt :). We zijn ook in de buurt van het natuurhuis Burfelt dat mooi nabij de oever ligt. We stappen verder en komen zeer vlot in Insenborn. We lopen nu voor het eerst enige tijd over asfalt. Tot nu toe was de route eigenlijk onverhard op enkele 100’en meters in Liefrange na. We steken de brug over en besluiten om geen grote lus meer te maken maar rustig aan af te ronden en via het ponton, na de lunch in de zon, rechtstreeks naar Kaundorf te stijgen. We eten aan een mooi bankje en steken niet veel later het ponton over. Diverse vissers wagen er hun kans maar het lijkt heel rustig. We stijgen omhoog via het pad om dan door het bos en wat weilanden door te steken. Kevin spot een ree of twee, Jan en ik zien er slechts één. We zijn wat te laat… We stappen het dorp terug binnen met de boodschap: “nog ene drinken?”. Zo gezegd, zo gedaan (in Bastogne :)).

Kaartenmateriaal

We gebruikten de kaart 1:20.000 R2 Boulaide – Wiltz van het ACT van Luxemburg. Onze route was in totaal 29,7km met 789m stijgen en hetzelfde dalen. Ideaal als conditionele ingangsproef op één dag :).

Overnachten

Je kan in de buurt overnachten in diverse jeugdherbergen. Die van Lultzhauzen is het dichtst in de buurt en zeker aan te raden. Wij bivakkeerden in het wild wat op diverse plaatsen uitdrukkelijk verboden is. Waar wij bivakkeerden stond geen bordje. Ook zijn er enkele campings.

Bevoorrading

Je kan eigenlijk niet bevoorraden op de route. Je bent op jezelf aangewezen. Er zijn wel diverse stroompjes en beekjes waaruit je water kan filteren en koken. Vergeet niet dat op de heuvelruggen vee rondhuppelt waardoor het water koken alvorens te gebruiken als drinkwater echt wel aangewezen is.

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: