Verkenning van de Ballon d’Alsace (Vogezen – februari 2024)

Een weekje zonder zoon, dan maken we ook tijd voor een tripje weg van huis. Een 3-daagse hiking vanuit St.-Maurice-sur-Moselle (Vogezen) staat op het programma voor Cynthia en mezelf.

St-Maurice-sur-Moselle – Gazon Vert (650m stijgen, 230m dalen)

We vertrekken bij een waterig zonnetje vanuit het centrum van St-Maurice-sur-Moselle (540m). In het dorpje kan je naast een tankstation met kleine supermarkt ook enkele restaurants vinden. De grote parking naast de N66 centraal in het dorp is ideaal om onze wagen enkele dagen achter te laten. Via een route met gele bolletjes trekken we het dorp uit via Le Mont. Het stijgt maar nemen snel afscheid van de bewoonde wereld via een laatste nieuwbouwwijk. We stappen nu langs een paardenweide het bos in.

Zo komen we aan Haut Du Mont en stijgen naar Chalet Chaise Madame. Aangezien we laat vertrokken zijn nuttigen we er op het bankje onze lunch. We stijgen verder door het bos en komen zo aan Haut Des Helzieux om dan op een hoogte van 1128m een klein uitkijkpuntje te krijgen. We kruisen enkele boomers op hun mountainbike. Overtuigd van waar hij staat vraagt hij toch maar even zijn opties qua route. “Dat gaat hier toch bergaf he?”. “Euhm, eerst moet je nog wat stijgen maar dan gaat het inderdaad bergaf… en je staat een kleine 500m verder van waar je vinger op de kaart ligt”. “Oh, ok”. Als dat maar goed komt zeggen we tegen elkaar.

Als we aan Tête de la Bouloie komen krijgen we echt zicht op de omgeving. Het hutje is wat verouderd maar houdt nog stand voor wie een windluwe pauze wilt. Dat doen we dus dan maar. Een koekje smaakt ons. We trekken wat foto’s voor op de website waar we dankbaar gebruik van maakten om pauzeplekken te kiezen en gaan weer op pad. We lopen door een stiltegedeelte dat rust moet bieden aan de lokale fauna. Nu dalen we over een smal paadje en gaan dan over op een karrenspoor. Nog geen 10min. verder zien we links van ons Chalet des Crêtes liggen. Deze ziet er alvast wat nieuwer uit.

We gaan vlot verder over het bredere karrenspoor en wandelen vlot tot aan Chaume des Neufs Bois. We pikken er de GR 531 op en lopen nu precies door een alpenweide zoals we die kennen van in de lagergelegen flanken in Zwitserland. Het stijgt opnieuw en we komen via een winterwandelpad (er staan toch bordjes :)) aan Tête du Rouge Gazon. De grote verlaten parking met een verouderd skicomplex duidt aan dat het bij sneeuw echt wel toeristisch kan zijn. Vandaag zien we er één wandelaar met hond. That’s it.

We besluiten om verder te stappen en af te dalen via een lokale route die ons recht naar beneden leidt tot aan Gazon Vert. Daar treffen we de ideale Cabane de Gazon Vert aan. De Auberge die wat verder ligt is toch gesloten dus we besluiten om hier te overnachten. Ik plaats mijn alcoholvrije biertjes in de beek, sprokkel wat hout voor de haard en niet veel later is onze bivakplek, de gelagzaal van de cabane, klaar voor de avond. Cynthia vindt het prima zo’n kachel, bankjes om op te zitten voor het avondeten en gezellige kaarsen voor de sfeer. Het is echt een top cabane. Zelden zijn ze in zo’n mooie staat. We zien de rest van de avond niemand meer en turen regelmatig in de vertje vanuit het deurgat. Het is fris maar verre van koud. Toch zijn we blij als we lekker warm in onze slaapzak liggen. De kachel trekt wel goed maar geeft maar beperkt warmte. Tegen 21u liggen we al bijna te knorren, denkend aan de mooie dag die ons morgen te wachten staat.

Cabane de Gazon Vert – St.-Maurice-Sur Moselle (516m stijgen, 850m dalen)

Na een lange nacht staan we op met zonlicht op de flanken in de verte. We ruimen vlotjes op, leggen nog wat hout droog voor de volgende bezoekers, borstelen nog even de cabane en sluiten de deur netjes achter ons. We stappen nu via de lokale route met gele driehoekjes omhoog tot aan de Col des Perches (1071m). We kijken nu op het meertje beneden ons. We stappen ongeveer op de hoogtelijn rondom het meer via de GR 5 die we vanop de Col konden oppikken. Het gaat langs een prachtig veld waarin ook weer een cabane ligt. We gaan verder via de Col des Charbonniers en komen zo langsheen diverse uitkijkpunten.

We pauzeren voor onze lunch in het zonnetje. Het is echt een mooie dag. Het mooie smalle maar soms wel licht avontuurlijke pad slingert zich continu aan de zuidelijke kant van de flank verder. Het gaat op en neer maar zonder al te veel hoogteverschillen. Ideaal om van de zon te genieten op een winterse dag.

We gaan verder langs Ronde Tête om dan na de col de Ronde Tête echt te stijgen. Een ferme klim brengt ons tot op de Ballon d’Alsace. Langs de kant waarop wij naderen kan je nog enkel sneeuwcorniches zien hangen. De laatste sneeuw houdt nog enkele dagen stand. Bovenop de Ballon zien we meer wandelaars en toeristen. We eten een tussendoortje aan de oriëntatietafel en gaan dan verder in noordelijke richting door het gras. Er staat een schrale wind maar de zon doet deugd. We dalen nu via een lokale route (rode bollen). Dat gaat goed vooruit want voor we het weten hebben we niet alleen een monument van Jeanne d’Arc gezien maar ook een skistation van La Lumenterie, le Champ de la Fête en de bossen van Tête des Fourneaux.

Dat het laatste stuk een modderig pad is maakt het afdalen wel minder zwaar voor de gewrichten. Vlotjes dalen we met 650m/u. De kaas van deze middag moet toch wat minder geweest zijn want mijn darmsysteem houdt het niet langer. 2x buikloop op nog geen kilometer maar alles blijkt uit mijn systeem. We dalen nu via een veldweg en komen via le Braqueux het dorpje terug in. De route leidt ons tot aan de parking waar de wagen nog rustig in de zon staat te shinen, naast een tof bestelbusje met de beste leuze ever: “in tartiflette we trust”. Door het relatief vlotte tempo werd onze driedaagse een tweedaagse… maar dat mag natuurlijk op van die schaarse zonnige winterdagen.

Praktische info

Kaartenmateriaal

Er werden diverse lokale routes gecombineerd met stukjes GR531 en GR5. Alles kan je wandelen op de topokaart 3619OT Bussang – La Bresse (IGN France), schaal 1:25.000.

Vervoer

Je geraakt in de streek met het openbaar vervoer maar dat neemt behoorlijk wat tijd. Wij namen de wagen. Die bracht ons via Luxemburg en Nancy op 5u20 vanuit Diest tot in St.-Maurice-sur-Moselle.

Bevoorrading

Je kan op de route zelf niet bevoorraden. Je moet ook niet rekenen op een bakker of slager, noch op een superette of restaurants onderweg. In St.-Maurice-sur-Moselle heb je wel een supermarkt waar ze ook gas verkopen, een tankstation, diverse restaurants, een bakker enz. Drinkwater kan je niet vlot vinden, water om te filteren/koken wel. Er zijn heel wat bronnetjes en beekjes op de route.

Overnachting

Overnachten op onze route is makkelijk met de tent. Je kan er bijna overal bivakkeren en er zijn ook diverse cabanes of abris. Meer info daarover kan je vinden op deze handige site, onderhouden door diverse vrijwillige bijdragen.

Plaats een reactie